Derbinin Ardindan ya da Nasil Kaybedilir

Battlestar Galactica televizyonda duymaya ve gormeye alisik olmadigim hayat ile ilgili konularin islendigi bir dizi. Dizinin ana karakterlerinden biri olan ve hayatta kalan son 43 bin insanin korunmasindan sorumlu olan Amiral Adama ogluna hayat ile ilgili su ogutu verdiginde cok etkilenmistim:

"Nasil kaybettigimiz, kim oldugumuzla ilgili daha cok sey anlatir."

Gercekten de kaybederken verdigimiz tepkiler, bizi digerlerinden ayiran onemli bir unsurdur. Dün maci kaybettik. Kaybederken bu soz geldi aklima, ve Besiktasli oldugum icin bir kez daha mutlu oldum ve Baba'ma tesekkur ettim.

---

1-0 geriye dustugumuzde de, beraberligi yakalayip yeniden geriye dustugumuzde de, 3 as oyuncumuz yedek beklerken icimde bu maci alacagimizin guveni vardi. Tek kale oynuyor, pas yapiyor, oyunu kontrol ediyorduk. Yedigimiz goller Fenerbahce'nin usta oldugu yan toplardan, bizim defansimizin usta oldugu genis alanda adam kacirmaktan geldi. Ama macin gidisati yedigimizden cok gol atacagimiz yonundeydi.

Cisse'ye verilen ilk kart, birakin agir olmasini, bence kesinlikle haksizdi. Zaten bu karti verdigi an hakemin Cisse'yi atacagi icime dogmustu. Besiktasli olsa da kariyerinde Besiktas'ta calismamis olan Denizli bunu goremedi, zira gorse eminim Cisse'yi oyundan o dakika alirdi. Sari kartlar bir hakemin bir takimi caktirmadan, ya da daha dogru bir tanimla en sinsice, ezme yoludur. Defanstan, ya da defansa yakin bir pozisyondan bir futbolcuya verirsin bir sari kart oyundan dusurursun. Olmadi ikinci bir pozisyonda atarsin. Ilk sari kart nasil olsa unutulur. Dun gece olan aynen buydu. Inönü'de benzer bir kart ile Trabzonsporlu bir oyuncu oyundan atilinca hakeme itiraz eden taraf Besiktas tribunleri olmustu. Bu tarz bir yaklasimi Saracoglu'nda beklemek saflik olurdu. Akli selim Fenerbahceli dostlarim bile o ertesi gun televizyondan seyrettikten sonra tersini soyleseler bile o atmosferde sari kartlari dogru gormuslerdi. Mac sonrasi bu sari kartin lafi dahi edilmedi Besiktaslilar arasinda. Hatta bir sari karti varken adama arkadan dalan Cisse'ye kizildi. Dogrusu da buydu bence. Kaybederken kim oldugumuzu -ya da olmamiz gerektigini- görmek derken anlatmak istedigim buydu.

---

"Böyle kaybedeceksek canim feda sizlere" diyordu Berlin Carsi'dan bir dostum. Zira 10 kisi kalmamiza ragmen futbol oynamak isteyen, futbol oynayan, bir topu direkten donen, 2 golu bir adimlik ofsayt yuzunden sayilmayan taraf bizdik. Deplasman takimi gibi arkada buldugu derin bosluklarda gol arayan, zaman gecirmek icin sahaya top atan, gol kacirdikca kendini yere atip penalti bekleyen, skoru korumak icin en usta ayagini cikaran takim Fenerbahceydi. Kollege Nuri'nin de dogru tespit ettigi uzere devre arasinda Seric'i yollayip bir sol bek alirsak, Gokhan Zan'i da yollayabilirsek sampiyonlugun en guclu adayi oluruz.

Sahada olup bitenin bir benzeri de tribunlerde oluyordu. Deplasmana giden kardeslerim butun mac boyunca ugultudan, 5 6 tekrari asmayan ciliz tezahuratlardan oteye gidemeyen "endustruyel futbol" taraftarlarina deplasman tribunu dersi veriyordu. Skor ne olursa olsun susulmayacagini, askin skora degil sahada 10 kisi de olsalar varlarini yoklarini ortaya koyan futbolcularin uzerlerindeki formaya oldugunu ogretiyorlardi.

Kisada saha disinda, saha icinde, tribunde kaybederken kazanan biz olduk. Skor mu? Cok onemli degil, biz o sahada ne galibiyetler(*) gördük. Bir tanesi eksik olsun. Böyle kaybedeceksek, birakin kaybeden biz olalim.

---

Son saniyede beraberligi yakaladik. Ya da yakaladigimizi zannettim. Hakli bir ofsayt pozisyonuydu. Sevincten yere dusmustum. Ayaga kalkarken maci seyrettigim Besiktasli kardeslerim ellerimden tuttu. Mac cikisi Gündogdu'yu söyledim. Su satirlari haykirirken gozlerim yasardi:

Iste biz kötü günde omuz omuzayiz,
Övünmek gibi olmasin biz Karakartalliyiz!

(*) Asla pes etme.

Comments

atakee said…
dostum, bloguna hemen kaydoldum, tebrikler, benim uzun zamandir dusundugum fakat yapamadigimi yapmissin, izlemedeyim :)

fenere yenilmek seni biraz uzmus sanirim; iyi anliyorum, sen centilmen bir taraftarsin ;)

fakat hakemin cisse yi mahsustan attigini soylemen, yani hata yaparak degil de kasten yaptigini soylemen biraz fanatik bir yorum olmus... sonucta besiktas turkiyenin en buyuk takimlarindan, hakkinin boyle yenecegine inanmiyorum.. hakki yenenler ne yazik ki "anadolu" takimlari oluyor..

"fenerin usta oldugu yan toplardan" yedik golu demissin, bana bir zamanlar gordon milne zamanindan besiktasin yandan yapilan ortalarindan yedigimiz golleri animsatti :) o zaman da biz oynuyorduk bjk atiyordu... e anlasilan o ki, zaman gecmis devran donmus :D sira bizde ..

"2 golu bir adimlik ofsayt yuzunden sayilmayan taraf bizdik"

bu lafin da cok hosuma gitti :) sevgili dostum bir adimlik iki adimlik ofsayt mi var :D ? guldurdun beni ...

bir de "endustriyel futbol" taraftarlari diyorsun da, onlar en azindan stadin oturma yerlerini kirip dokmuyorlar aziz kardesim... nedir bu dusmanlik; bunu yapanlar kendi klublerine zarar verdiklerini gormuyorlar sanirim.. fener stadi hep bu vandalizmin kurbani oluyor... bu kacinci yeniledigimiz tuvalet :)) bu "tribunde kazanmak" olmuyor pek...

sevgiler selamlar

Ercan
Kayaoğlu 29 said…
Besiktas Kadiköy'de -her zaman oldugu gibi- F.Bahce'den daha iyi oynadi. 10 kisi kalmasina ragmen babalar gibi mücadele etti ve galibiyeti kacirdi. "Ben sampiyon sahada olunur saniyordum, öyle degilmis" diyen, Mustafa Denizli'ye "Takimi sen mi sampiyon yaptin ki!" diye bagiran bir adamin baskanlik yaptigi F.Bahce'ye karsi Besiktas'in hakki yenmistir.
Ahmet C. Toker said…
Besiktas macinda bir Anadolu takiminin hakki yenilirse cok uzulurum, ve tepkimi veririm. Tepkimizi de veriyoruz bahsettigim gibi. Inanc konusunda dusuncelerimi biliyorsun, olaylara tek tek yaklasmak lazim. Cisse'nin ilk sari kartini veren bir hakem, eger Lugano'ya kart cikartamiyorsa bu yanli oldugunun kanitidir. Ben ne Anadolu takimlarinin, ne 3 buyuklerin hakki yensin istemiyorum. Besiktas uc buyuklerden biri diye hakki yenemez diye bir inanc dogmatik olur.

Bir adimlik ofsaytdan kastim -ki ofsayt oldugunu kabul ediyorum- eger Holosko bir adim arkada olmus olsa gol olacagiydi. Yani golden 1 adim uzaktaytik.

Fener Stadi'nin konuk taraftar bolumunu gordun mu bilmiyorum. Tuvalet'de pisuar yok. Bir kac seneye kadar once mac oncesi koltuklar camurla bulanirdi. Galatasarayli arkadaslarim beline kadar boklu sudan gecmek zorunda kaldilar. Yumurta atilirdi taraftarlara. Besiktas forumlarinda bu konu konusuluyor, ve ayiplaniyor merak etme.
atakee said…
dostum, fb nin dusmani cok, o nedenle kayrildigina inanmiyorum.. luganonun hareketi gozunden kacmis olabilir, milyonlarin onunde boyle bir hile yapmaya hangi hakem curet edebilir? adam bu isten ekmek yiyor..
:) yani her zaman kaleye yakin olmak gole yakin olmak anlamina gelmiyormus demek :)) e onu ofsayta dusuren defansa da bravo demek lazim.. nitekim oteki defans uyum saglayamadigindan, guiza'ya gol firsati verdi..
benim bildigim fb stadi turkiyenin en modern stadi. hem sadece gs veya bjk taraftari gelmiyor ki bu stada... tum dunyadan konuklar ve rakip takimlar geliyor.. bir standardi saglamasa bu stada uluslararasi mac da verilmez.. bence, ozellikle gs taraftarlari kirip doktukleri icin tuvaletleri, onlara pisuarsiz wc veriliyor olabilir :D
selamlar
atakee said…
bu habere ne diyorsun? fb liyim ama biraz abartmislar sanirim :)

Soyunma odasında Ali Koç'u şaşırtan manzara:

http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=spor&KategoriID=&ArticleID=1023064&Date=01.12.2008&b=Ali%20Kocu%20sasirtan%20manzara&ver=97
atakee said…
link vermemis, bir daha gonderiyorum:

Soyunma odasında Ali Koç'u şaşırtan manzara:

http://www.milliyet.com.tr/Spor/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=spor&KategoriID=&ArticleID=1023064&Date=01.12.2008&b=Ali%20Kocu%20sasirtan%20manzara&ver=97
Ahmet C. Toker said…
en azindan futbolcular hakem etkisiyle kazandiklarinin, ve aslinda ne kadar kotu oynadiklarinin farkindalarmis.

ya da belki de son dakikaya kadar 10 kisilik bir ekibin karisisinda soguk terler atmanin gerginligini uzerinden atamamislar.

olayin sunumu ise tarafli medyanin fenerbahce yalakaliginin bir ornegi. ali koc'a zaten birsey dememem gerek yok. herkes kim oldugunu biliyor.
atakee said…
:)))))
Kayaoğlu 29 said…
Ne modernligi Allah askina! Daha 2 yil önce o statta canli yayin yapan Lig TV 'nin kablolari kesilmedi mi? Hem de o kablolar 1-2 cm. capinda kablolar degil. Demir kesicilerle ancak kesilebilen kablolar.

Oradaki taraftarlar stadin oturma yerlerini kirip dökmeyen, ama Riza Hoca'ya "Iki ekmek, bir süt getir." diye pankart acabilen hocalar.

Yine ayni stadin otoparkinda Aurelio denen zibidi Besiktasli futbolcuya saldirip arkadan yumruk atmisti.

O statta hakemin gözünden Cissee'nin Ugur'un topuguna basmasi kacmiyor da Lugano'nun Nobre'ye salladigi tekme kaciyor. Adam ekmegini oradan kazandigi icin fener taraftarligini herkesin bildigi patronu Oguz Sarvan'a uygun hareket ediyor.

Kaleye yakin olmak gercekten de her zaman gole yakin olmak manasina gelmiyor. Guiza'nin bos kaleye kacirdigi golde bunu gördük.

Ali Koc haberi ise tam bomba. Yoruma bile gerek yok.
Ahmet C. Toker said…
sencesi mencesi yok bu isin, fotograflat anlatiyor durumu:

http://www.forzabesiktas.com/gundem.php?id=504

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem