104. Tour de France - Etappe 9 - Nantua > Chamberry - 181.5 km - Dağlık Etap - 9 Temmuz Pazar

Tanıtım

Jura dağlarından Alp ovalarına gidiyoruz. Yolda bu bölgenin en güzel manzaralarını ve en güzel yokuşlarını ziyaret ediyoruz.

Bir ara %22'e ulaşan Grand Colombier'e Dimdik lakaplı tarafından tırmanıyoruz:


Bourget gölüne Col du Chat'den iniyoruz. Bu sene Criterium du Dauphine'de inişi izleme şansı olanlar bu etabı kaçırmayacaktır:



Üç tane Kategori Üstü tırmanış var. Dağların Kralı Mayo'su için 70 puan var.  Yeşil Mayo için finişte ve ara sprintete 20şer puan var. Finiş 10, 6 ve 4 saniyelik zaman bonusu sunuyor.

Yarın ilk dinlenme günü. Criterium Dauphine'nin bir benzerini bekliyorum, favoriler Mont du Chat'ı beraber tırmanıp sprintde kozlarını paylaşacaklar. Froome favorim

Sonuç


Kelimenin kötü anlamı ile çılgın bir etap oldu. Üçü kategori üstü olmak üzere 7 tırmanış ve en az onlar kadar zor inişler vardı. Bisiklet sporunun iyi ve kötü yanlarını ekstremlerinde gösteren Fransa turunda bu ekstremleri de ekstreme götüren bir etap yaşadık.

İlk iki üç yokuşu Pinot'nun Dağların Kralı puanlar için atak yapması ile geçti. 38 kişilik kaçış grubu ilk kategori üstü yokuşa gelmeden bir gün önce etabı kaçıran Gesink'in ve iki bisikletçinin kazası günün nasıl devam edeceğini gösteriyordu. Gesink yarışı bırakmak zorunda kaldı.

İyi bir sezon geçiren eski kayakla atlamacı Roglic Col de la Biche'de kategori üstü yokuş puanlarını alarak Pinot'un ilk ataklarını nötralize etti. Yağışlı inişte lider olarak katıldığı Giro'yu da kaza ile terk eden Sky'ın ikinci adamı Geraint Thomas ve Sagan'ın takımının tırmanışçısı ve geçen senenin Dağların Kralı Majka düşerek Tur'a veda ettiler.

İkinci büyük tırmanışta Bardet'in takımı AG2R kaçışa birden fazla adam sokarak Froome'u takip etmeye zorladılar. Bir önceki etapta da kaçışa giren Fransız Barguil bu yokuşu önde bitirdi ve herkes Mont du Chat tırmanışına konsantre oldu.

Mont du Chat tırmanışında Froome bir mekanik arıza yaşadı. Tam bu sırada Aru atak yaptı ve onu Quintana takip etti. Froome'un en büyük rakibi Porte Aru'ya Sarı Mayo'ya mekanik problem yaşarken atak yapılmaz diyerek atağı nötralize etti. Birkaç dakika sonra Froome Aru'ya omuz atar gibi oldu. İki taraf da yanlışlıkla oldu dese de içimizen birşey Froome'un ağır abilik tasladığını düşündürdü.

Mont du Chat'da Froome'a Porte başta olmak üzere tüm rakipleri birden fazla atak yaptılar ama Froome hepsini takip edebildi. En sonunda Froome atak yapınca Giro'nun yorgunluğu bacaklarında olan Quintana ve yaşlı kurt Contador geride kaldı. Bardet, Aru, Froome, Dan Martin ve Porte beraber tepeye ulaştılar. Bu sırada Warren Barguil tek başına inişe başlamıştı bile.

İniş beklendiği gibi çok zorlu geçti. Sağ-sol-sağ yapan ufak bir virajı belki de yorgunluktan tam alamayan Porte önce çimenlere sonra taşlara yuvarlandı ve bu sırada Dan Martin'i de düşürdü. Uzun süre ambulansa konulmasını beklerken hepimiz en kötüsünden korktuk ama kalça ve omuz kırığı ile atlattı.

Yokuşun sonuda Bardet Barguil'i de geçerek finişe doğru koşusuna başladı. Aru ve Fugulsang'lı Astana'nın önünde iki seçenek vardı:

1- Bardet'i takip etmeyerek tüm takip yükünü Froome'a bırakmak. Bu durumda Bardet 10 saniye zaman bonusu alacak ve belki Aru'nun önüne geçecekti. Ancak yorulan Froome'u geride bırakarak ona zaman farkı atabilecekti.
2- Froome ile beraber çalışarak Bardet'i yakalamak. Froome Aru'dan daha iyi bir sprintçi olduğu için bu durumda Froome'dan zaman farkı yiyecekler ancak Bardet'i geçeceklerdi.

Astana şampiyonluğa değil 2.'liğe oynadıklarını kanıtlayarak 2. seçeneği seçtiler. Yokuş sırasındaki kazada arka arttırıcısını kıran Uran uzun bir sprint ile tek vites ile etabı aldı, Barguil en başltan beri kaçışta olduğu etabı foto finişle kaybetti. Froome beklenildiği gibi 3. olarak herkese 4 saniye takmış oldu.

Bu tarz zorlu etapların sonuna yokuş koyulmamalı bence. Risk çok çok yüksek.
Klasman

İlk üç belli gibi. Froome'un kazanacağını düşünürsek Bardet'in ikinci olmasını dilerim. Beyaz Mayo da Yates ailesinde kalacak. Sprint klasmanını Kittel'in kimseye bırakacağını düşünmüyorum. Artık Dağların Kralını takip edeceğiz. Çok sıkıcı iki hafta bizi bekliyor. Ben şimdiden La Vuelta'yı beklemeye başladım.



Turistik

Etabın başladığı Ain bölgesi bisiklet için hayal gibi bir bölge. 8-12 Ağustos'da bölgede yapılan Tour de l'Ain genç Tour de France yıldız adaylarını görebileceğiniz bir yarış.

Nantua gölü güzel bir yer:


Chamberry bir zamanlar İtalya krallığı yapmış Savoy Düklerinin dükalığı Savoy bölgesinin başkenti. Bourget gölü kışın daha güzel:


Kızarmış Hamur Bugnes'e hayır diyemem:


Karabuğday eriştesi Crozet'i denemek lazım:


Vegan olduğum için alternatifler bulmam gereken bir yemek, Tartiflette:


Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem