2017 Profesyonel Bisiklet Sezonu - Şubat Ayı Özeti

Bir önceki girdide de belirttiğimiz üzere genişleyen UCI World Tour takvimi bazı Türkiye Turu dahil olmak üzere bazı yarışları zora soktu. Bu nedenle bu sezon World Tour statüsüne yükselen Katar Turu yapılamadı. Katar Turu yapılmış olsaydı gerçekten de takip edilmesi imkansıza yakın bir takvim olurdu diye düşünmeye başladım, bu ay neler olmuş diye şöyle durup bir düsününce.

O halde Şubat ayı'nın kısa bir özetini yapma zamanı gelmiş...

Öncelikle Günlük Yarışlar ile başlayalım özetimize.

37. yapılan Murcia Turu'nun yıldızı o bölgenin yerlisi Movistar'dan Valverde oldu. 70 kilometrelik bir solı kaçış ile yarışı kazanan Valverde'nin yol bisikleti ile havada asılı kalması hatıralara kazındı: link.

Yine İspanya'da koşulan Almeria Klasik yarışı sprint ile sonuçlandı, kazanan da Orica Scott'un Danimarkalı'sı Magnus Cort-Nielsen oldu.

İtalya'nın Fransa'ya yakın Ligurya sahilinde koşulan 54. Trofeo Laigueglia yarışının videolarını muhteşem sahil manzaraları için seyretmenizi öneririm: link. Yarışı Trek Segafreddo'nun İtalyan yarışçısı Felline İtalyan Milli takımı forması ile solo bir atak ile kazandı. Zira Trek bu yarışa katılmak yerine Contador'u Endülüs turuna hazırlamayı tercih etti.

Takvimin geri kalanı ise üç güzel Etap Yarışı ile devam etti.

Oman Turu'nda üç sprint etabını kazanan Katusha'nın Norveçlisi Alexander Kristoff Milan-San Remo öncesi hazır olduğunu gösterdi. Körfez yarışlarında az görülen dağlık etaplardan biri olan Yeşil Dağ etabını da alan BMC'nin Belçikalısı Ben Hermanns, Romain Bardet ve Fabio Aru gibi daha güçlü tırmanışçılarınn önünde turu kazanan isim oldu. Tur'dan akıllarda kalan en ilginç görüntü ise yola taşan bir derede tüm pelotonun düşmesi idi: link.

Diğer adı Güneş Rotası olan Endülüs turu hem sprintleri hem de genel klasman mücadelesi ile Büyük Turlarda göremeyeceğimiz heyecana sahne oldu. Birinci etapta Valverde kaçtı, Contador kovaladı. İkinci Etap'ta tam tersi oldu. Her iki etabın sonlarını seyretmek bisiklet severlere keyif verecektir: link 1, link 2. Genel klasman 3. gün koşulan bireysel zamana karşı etabında sonuçlandı. Valverde ve Contador arasında 1 saniye fark oluşan bu günün sonunda Valverde genel klasmanı kazanan isim oldu. 4. gün cok teknik bir sprinti bisiklet sporunun ikinci liginden Direct Energy'nin 58 kiloluk sprinteri Bryan Coquard kazandı. Son gün ise Tim Wellens'in de içinde bulunduğu kaçışa gitti. İkinci gün yine kaçışta tek kalan Wellens yerdeki yağ yüzünden düşmüş ve avantajını yitirmişti. Son gün kaçış kendi arasında adeta bir pist yarışı gibi mücadele edince az kaldı bugün de pelotona gidiyordu. Wellens'in kazandığı bu taktik muharebesinin videosu da izlemeye değer: link.

Portekiz'in en önemli turu olan Algrave turunda sprint etapları Kolombiyalı genç süperstar Gaviria ile tecrübeli Alman Greipel arasında geçti. 1-1 berabere kaldıkları bu mücadele dışında genel klasman Endülüs turu gibi hem dağlık etaplarda hem de zamana karşı etabında iyi performans gösteren, ancak etap kazanmayan Sloven Primoz Roglic'e gitti. Roglic'in eski bir kayakla atlama şampiyonu olduğu ve kotu bir kazadan sonra bisiklete geçiş yaptığını öğrenmiş oldum bu vesile ile. Son etabı bisiklet sprounun 3. liginden FC Porto'lu Amaro Manuel Antunes kazanarak hoş bir anı bıraktı hatıralarımıza.

Şubat ayının geri kalanında World Tour'un son Arap yarımadası yarışı Abu Dhabi Turu ile Avrupa sezonunun açılışı olan Belçika klasiği 72. Omloop Het Nieuwsblad koşulacak.

Tüm yarış sonuçlarına ve videolarına el emeği göz nuru şu Google Sheet'den ulaşabilirsiniz: link.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem