La Vuelta 2016 - Özeti - 1. Kısım

İki parçalık La Vuelta 2016 özetinin ilk parçası. İkinci parça için link.

Etap 1 - Ourense, Laias Health Resort / Castrelo de Miño - Takım Zamana Karşısı - 27. 8 KM

Özet

İzlediğim ilk takım zamana karşısı oldu. Açıkçası bireysel zamana karşılardan daha heyecanlı oldu benim için. 9 kişilik takımın sırayla rüzgara göğüs gerdikleri, finiş çizgisini geçen 5. yarışçının zamanın tüm takıma yazıldığı bir formatı var. Eskiden büyük bir heyecanla takip ettiğim Formula 1 sıralama turları gibi izledim.

Kuzeybatı İspanya'nın sulak ve yeşillik bir kaplıca yöresinde koşulan etapın sonundaki teknik virajları 9 kişi almaya çalışan takımlar arasında iyi ve kötü takım farkı iyice belli oldu. Movistar ve Sky neredeyse aynı zamanda bitirdiler etabı. Uzunca bir süre kimin birinci olduğu belli olmadı, ekranlara Sky'ın zamanı 37.04, Movistar'ınki 37.0 yansımasına rağmen Sky birinci olarak yansıdı. Uzun süren araştırmalar sonrası Sky takım zamana karşının birincisi oldu. Heisenberg'in belirsizlik ilkesi iş başındaydı:


Sonuçlar


Favorilerden Contador dağılan bir takımla gelmiş olmanın cefasını çekerek ilk günden 52 saniye geriye düştü. Giro'daki favorim Kolombiyalı Chaves sadece 6 saniye geride. Giro 2016'yı önde giderken kar duvarına çarparak dağılan ancak yine de 3. bitiren Hollandalı Kruijswijk 27 saniye geride. Tour şampiyonu Froome ve Tur'un sakin adamı Quintana 0.4 saniye farkla başlıyorlar.


Multimedya

  • Etap  Profili:
  •  Etap Haritası:

Etap 2 -  Ourense - Baiona - 160 Km

Özet

Galiçya'nın termal dağlarından Vigo körfezinin sahil kasabası Baiona'ya 160 kilometrelik kısa bir tepesi olan sıkıcı olması yüksek ihtimal, grup sprinti ile bitmesi büyük ihtimal bir etap bekleniyordu, bu da gerçekleşti. Tüm sprinterlar Hamburg'daki Cyclasics'de yarışırken etap en iyi sprinterlar arasında geçmedi. En iyi sprint takımlarından biri olan Etixx Quickstep'ten Gianni Meersman etabı aldı. Son virajda düşen Direct Energie'li Ryan Anderson herkesi çok korkuttu, ancak sonrasında ayağa kalkabildi.

Sonuçlar

Genel klasmanda değişen birşey yok. Kırmızı mayo Sky içerisinde el değiştirdi ve 2014 dünya şampiyonu Polonya'lı Michal Kwiatkowski'ye gitti. Dağların Kralı mayosu Française des Jeux'lu Laurent Pichon'nun.

Turistik Notlar 

Vigo körfezi ve Baiona yazın gitmeye değer gibi.

Multimedya


  • Harita

  • Profil

  • Son kilometre:
  • Resmi etap özeti: 

 Etap 3 - Marin / Mirador de Ezaro (176 km)

Harita

Profil

Özet

Son kilometre bir yokuştan zira duvar'a benziyor. Bu nedenle Ardennes klasiklerindeki yarış sonlarına benzetenler var burayı. Fleche Wallonne'nin son 3 sene galibi Alexander Valverde bu durumda favorilerden biri. İlk etapta takımına kurban giden Contador'un da erken bir atak yapması olası. Contador'un sportif direktörü Yates ise Kolombiyalı Chaves'i favori gösteriyor.

Ancak peloton Fransa turundaki gibi Sky patronluğunda devam ediyor etap:


79 kilometre kala kaçış grubu 5 dakika fark açıyor.


88 KM a meta / to go - 3 (Marín / Dumbría... paylaşan: la_vuelta

8 kilometre kala Astana'nın genel klasman ümidi Kolombiyalı Miguel Angel Lopez kaza yapıp genel klasman ümitlerini kaybediyor.

Sonuç

Harika bir etap sonu oldu.  Deniz kenarından araba ile çıkılmayacak yükseliğe çıkan bir yokuştu. Yokuş insan seli gibiydi. Kaçış grubundan FDJ'li Alexandre Geniez kendini hırpalaya hırpalaya hak ettiği bir glibiyet aldı. Bir ara Movistar kaçış yaptı derken Froome yine kendini 4.'lüğe fırlattı ve Quintana'yı geçti. Contador bir 30 saniye daha yiyerek Tinkoff ile birşey yapamayacağını bir daha anladı.

Etap
1. Alexandre Geniez (FDJ)
2. Ruben Fernandez (Movistar), + 21"
3. Alejandro Valverde (Movistar), +26"
4. Chris Froome (Sky), +26"
5. Esteban Chaves (Orica - BikeExchange), +26"
6. Nairo Quintana  (Movistar) +32 ''

Tur
Maillot Rojo - Genel Klasman: Ruben Fernandez (Movistar)
Maillot Lunares - Dağ Klasmanı: Alexander Geniez (FDJ)
Maillot Verde - Puan Klasmanı: Alexander Geniez (FDJ)

Turistik

Mirador de Ezaro çok şahane bir yer resimlere inanırsak...

Multimedya 

  • Son kilometre: 
  • Etap özeti:

4. Etap - Betanzos / San Andres de Teixido (163.5 km)

Harita


Profil 


Özet

Galiçya'nın İskoçya'ya iyiden iyiye benzeyen en kuzeybatı ucundayız. Önce dağlık içi kesimlere girip finişi estetik olarak çok güzel kıyılarda yine sert bir yokuş finişi ile yapacağız. Dünkü yokuşa göre daha insani bir yokuş olması ve ikiye bölünmüş olması nedeniyle yine Valverde favori.

İlk 2 kategorili tırmanış televizyon yayınından önceydi. Yayın 100 km kala 20 kişilik  güçlü bir kaçış gurubu ile başladı. Darwin Atapuma, His Highness Pierro Roland kaçış grubunda. Ama her ikisinin de genel klasman için tehlike oluşturması nedeniyle kaçışa bırakmayacaklar gibi duruyor.

Sonuç

Derken kaçış grubu, daha doğrusu kaçış grubunu silkeleyen genç Fransız Lilian Calmejane'ya kaldı etap. Son kilometrede silkelediği kaçış grubu yaklaşmaya çalışssa da ilk büyük turunda ilk etabını aldı. Fransızlar için iyi bir La Vuelta. 

Genel klasman iddalısı Darwin Atapuma ikinci olarak hem Kırmızı Mayoyu aldı hem de ben de varım dedi. Gerçi erken alınan mayonun yükü bazen ağır olabiliyor. Valverde, Froome, Quintana, Chavez 40 saniye içerisindeler. Genel klasmanda büyük bir kopuş olmadı dolayısıyla.

İkinci kez kaçış grubuna kalan, sonunda yakalandılar mı yakalanmadılar mı diye heyecanlandığımız, Sky dominasyonunda geçmeyen güzel bir etap oldu. Manzara da muhteşem di. Viva la Vuelta!

Etap

  1. Lilian Calmejane  (Direct Energy)
  2. John Darwin Atapuma  (BMC)
  3. Benjamin King  (Cannondale)

Tur 

 

Turistik Notlar

Carrino çok şahane:

Multimedya


  • Son 2 KM

  • Etap özeti


5. Etap - Viviero / Lugo (171 km) / Düz

Harita


Profil

Özet

Vigo körfezinden Biskay körfezine ulaştıktan sonra Galiçya'nın iç kesimlerine dönüyor bisikletçiler. Genel olarak düz bir etap olsa da iç kesimlere çıkarken 3. kategoriden bir yokuş çıkılacak. Etap sonu Lugo şehrinin içinde bir turdan oluşuyor ve en sonunda küçük de olsa bir yokuş var. Sprint finişi olması yüksek ihtimal, ama son iki gündür kaçış'ın kazanması bazılarına cesaret verebilir ve Kaçış'a kalabilir.

140 km kala Katusha'dan Tiago Machado 5 dakikalım bir kaçışa imza atıyor. Yanında Direct Energie'den Julien Morice.  Machado'nun en iyi derecesi 2014'de Slovenya Turu'nu kazanması. Zakarin ve Simon Yates gibilerini geride bırakmış. Yine de sonunu görmesi zor kaçışının. Kırmızı Mayo'nun 8 dakika arkasında. BMC de Atapuma'yı koruyacak şekilde 5 dakkaya sabitledi farkı. Julien Morice 7 kere Fransa şampiyonu olmuş bir pist bisikletçisiymiş. 2. yol sezonun sonunda ilk Büyük Tur'u bu.

15 kilometre kala Machado yakalanıyor. 7 kilometre kala Contador arayı açmayı zorlayacak gibi yaptı ama bırakmadılar.

Belçika şampiyonu klasikçi Philip Gilbert'ın açtığı yolu Cannondale'den Simon Clarke takip etti.  Gilbert acaba sonlarda fark yapabilir miyim diyerek biraz daha hızlansa da 1 km kala sprint finişi için herşey hazırdı.

Bu noktada etaba kazalar damga vurdu. Giro 16'yı lider giderken kar duvarına çarparak elinden kaçıran Kruijswijk bu sefer yolda unutulan bir park direğine çarparak köprücük kemiğini kırdı. Sprint'in ön tarafında da 3 kişilik bir kaza oldu.

Sonunda en iyi sprint takımı Ettix Quickstep son sprint etabını kazanan Gianni Meersman ile bir galibiyet daha aldı.

Sonuç

 Kruijswijk'in kazası hem organizasyonun rezaleti hem de Kruijswijk'in makus talihi olarak yorumlanabilir. Geçen sene böyle bir kaza olmuş Bask turunda. Nasıl olur da şöyle bir obje unutulur anlamak zor:


Dün His Majesty Pierro Rolland ile etap koklayan Cannondale bu kötü sezonda yine bir etap kokladı ama sprinterlere kaldı. Cannondale'den kaçışlar bekleniyor. Fransa turundaki geçiş etaplarına benziyordu etap, ama kesinlikle daha heyecanlıydı.



Multimedya

Son 7 Km:



 Sprintteki Kaza:



Resmi Özet:






Turistik Notlar

Tam Galiçya'nın içlerine döndükleri yerdeki Ribadeo kenti güzel.


Yağmurda kıyı daha da güzel.

Cycling Podcast'den Daniel Friebe Galiçya için manzaralar doğa harika, mimari ise Doğu Avrupa diyor.

Multimedya 



Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem