Bir Sıfatın Önlenemez Yükselişi: "Keyifli"


Özellikle ikinci grafiğe dikkat etmek gerek. İçinde keyif ve keyifli kelimesi bulunan haberlerin sayısını gösteren bir Google trends grafiği. Artık midemi bulandıran keyifli sıfatının son yılların bir ürünü olduğuna dair kanımı güçlendiriyor. Adını unuttuğum bir Türk müzik eleştirmeninin dediği gibi "hiç kimse iyi şeyler yapmak peşinde değil, herkes keyifli şeyler yapmak peşinde." Muhafazakar Şovenist Hedonist Cumhuriyetine hoşgeldiniz.

Valerie Solanas ne güzel yazmış:

Unable to relate or to love, the male must work. Females crave absorbing, emotionally satisfying, meaningful activity, but lacking the opportunity or ability for this, they prefer to idle and waste away their time in ways of their own choosing — sleeping, shopping, bowling, shooting pool, playing cards and other games, breeding, reading, walking around, daydreaming, eating, playing with themselves, popping pills, going to the movies, getting analyzed, traveling, raising dogs and cats, lolling about on the beach, swimming, watching TV, listening to music, decorating their houses, gardening, sewing, nightclubbing, dancing, visiting, `improving their minds' (taking courses), and absorbing `culture' (lectures, plays, concerts, `arty' movies). Therefore, many females would, even assuming complete economic equality between the sexes, prefer living with males or peddling their asses on the street, thus having most of their time for themselves, to spending many hours of their days doing boring, stultifying, non-creative work for someone else, functioning as less than animals, as machines, or, at best — if able to get a `good' job — co-managing the shitpile.
Solanas'ınki  kadın/erkek ayrımı kısmı dışında çok yerinde bir tespit. Kadın erkek ayrımı derken kasıt hem erkeklere hem kadınlara atfettiği özellikler iki cins tarafından da paylaşılan özellikler bnk.

Comments

e. pınar said…
Cok kullanilmaya baslanmasi bir yana olur olmaz seylerin keyifli olmasini anlamiyorum. Yani bir eylem ya da bir aktivite keyifli olabilir (yuruyus, parti, sohbet vb)ama mesela keyifli bir ev olur mu? Bence olmaz. En azindan eskiden boyle kullanilmazdi. Bir de cok keyifli bir cocukluk geciren insanlar var onlari kiskaniyorum :)
guzelonlu said…
Bir de "leziz" var. Seksenli yıllarda sadece amcam kullanırdı. Yeni neslin yaklaşa yaklaşa amcama yaklaşması beni şaşırtıyor.
Ahmet C. Toker said…
bu yılların en büyük sorunu yeni değer keşfedememek: ya geçmişe, ya da şu ana referans vermek zorunda kalınıyor. keyif/leziz hep subjektif, şu ana ait, o kişiye ait tanımlar. ortak bir gelecek kurmak, bunu iyi/güzel/adaletli yapmak diskursda şu an eksik bnk.

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem