Turkiye'de Irkcilik Yoktur - Kisim III



Karni desilen hamile kadinlar, baltayla kesilen kafalar... Modern zamanlarin soykirimi Ruanda'da, Sudan'da olur bunlar sanardim. 30 sene onceye gitmek yeterliymis.

Ortami geren her taraftaki siyasetcilerin, insanlara ozgurlugu cok gorerek bu siyasetcilere pirim veren vatandaslarin unutmamasi gereken goruntuler.

Ülkesini seven, aydinlik bir gelecek isteyen her gencin sormasi gereken bir soru: 1978'de Maras'ta neler oldu?

Comments

atakee said…
buna "dinci fanatizm" deniyor dostum; kavram karmasasi olmasin.
Ahmet C. Toker said…
kavram karmasasi degil, kavram eksikligi var türkce'mizde. ayni sorunu ingilizce'de george orwell de yasamis.

http://www.resort.com/~prime8/Orwell/nationalism.html

bu yazidan alinti:

"By "nationalism" I mean first of all the habit of assuming that human beings can be classified like insects and that whole blocks of millions or tens of millions of people can be confidently labelled "good" or "bad." But secondly -- and this is much more important -- I mean the habit of identifying oneself with a single nation or other unit, placing it beyond good and evil and recognizing no other duty than that of advancing its interests. Nationalism is not to be confused with patriotism."

bu vahsetin suclulari kendilerini din/irk/dil olarak islam, kesilen alevileri de dinsiz/kizilbas olarak goruyorlardi. bunu yukaridaki aciklamanin isiginda turkce'de en yakin kavram olan irkcilik ile ifade ediyorum. ve lanetliyorum.

kaldi ki alevi'lerin icinde kürt vatandaslarin da olma olasiligi yuksek.
atakee said…
turkcede yasanan sorun, ingilizce de yasanmis gordugun gibi, orwell neyden ne anladigini yazmis.

"kendinden olmayani kabul etmeme, ona yasam haki vermeme"nin bir cok gorunumu olabilir. irkcilik bunlardan bir tanesi. ancak lisan izin verdigi surece, benzeyen her seyi bir sepete koymanin geregi yok.. hem sorunu cozmek amac ise, daha yakin ve tam teshis koymak gerekir.

bu cercevede, sozkonusu olaylar, en fazla "dinci fanatizm"in ozelliklerini yansitiyor denebilir.

ancak durumu icinden cikilmaz, hazin, daha da utanc verici kilan devletin gosterdigi yetersizlik, iktidarsizliktir. vali sikiyonetim ilan ediyor; kimse bu yasaga uymuyor, onlari zorlayacak bir guc de yok.

devlet herkesin devleti; ancak en cok ihtiyac oldugu sirada orda yok... bu kapasitesizlik nasil aciklanir? beni en fazla uzen bu..

yoksa avrupanin ortasinda da insanlar birbirlerini kesmek icin sebep bulmakta hic zorlanmaz; ancak devlet yapisi bunun onlemini (en azindan turkiyedekinden daha iyi) aliyor... umarim almaya da devam eder; yoksa burda da sok olmak istemem..

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem