Taraf'li basin

Futbol basit oyundur derler. Yanlis. Fifa'nin "Rules of the Game 2008/2009" dosyasi 138 sayfa. Pdf sagolsun, penalti ile hukumleri bulmak 2 dakikami, penaltiyi, penaltinin aciklandigi direk serbest vurusu, bu serbest vurusa neden olan elle oynamayi, ve bu konudaki aciklamalri okumam 5 dakikami aldi.

Ozet olarak:

* Penalti ceza sahasi icindeki direk bir serbest vurustur,
* Topla bilerek elle oynamak serbest vurusu gerektirir,
* Elin topa gitmesi, topun ele gelmemesi gerekir

Bu bilgiler ile gecen haftaki Kocaeli macindaki penaltiyi yeniden izledim.

Fikrim degisti, cesitli acilardan bakinca, bir kac kere yavas cekimde izleyince penaltinin yanlis olduguna karar getirdim. Kocaeli'li oyuncu önce vucudunun dogal hareketi dahilinde topa dogru uzatiyor kolunu, daha sonra geri cekiyor, ve top bu geri cekme sirasinda carpiyor. Dolayisiyla penalti karari yanlis.

Ancak hakem'in bulundugu mesafe, ve tekrar tekrar izleme olanagi olmadigi dusunulurse, gercekten gordugunu caldigini dusunuyorum. Gercekten topa dogru bir hareketi var kolun. Tenis hakemleri uzerine yapilan arastirmalardan biliyoruz ki insanlarda "yalnis positif" karar verme egilimi var. Karanlikta oynayan bir dali hirsiz zannetmek her zaman bir hirsizi karanlikta oynayan bir dal zannetmekten daha iyidir zira.

Bunun yanina "sampiyonluga giden bir takimin penaltisini yemeyeyim", "Istanbul takiminin puanini yemeyeyim" korkusu da eklenmis olabilir, ki bu ortami yaratan iki gun sonra Besiktas'i tezgah kurmakla suclayan baskan ve diger baskanlardir.

Ancak bu hakem hatasinin macin sonucuna etki ettigini dusunmuyorum. O penaltidan cok once oyunu Kocaeli kalesine yikmis, net pozisyonlar bulmaya baslamistik. Bu penalti olmasa diger 2 gol olmazdi demek "yengemin tassaklari olsa amcam olurdu" demeye geliyor acikcasi. Bu tarz hatalar tum seviyelerde maclarda oluyor, ornek olarak dun geceki City - Hamburg macindaki penalti gosterilebilir.

Mac sonrasinda Maraton adli tekelci program musvettesinde yapilan yorumlar ise midemi bulandirdi. Sansal Buyukaga ne hakla "Besiktas bu penaltiyla sampiyon olursa hakeme silt versin" der? "Erman'in tassaklari olmasa yengeniz olurdu" dese de ayni yola gelirdi. Bu kadar buyuk bir ithamda bulunmaktan utanmiyorlar mi? Rakiplerin hepsi uzun sezon boyunca lehte alehte hakem hatalarina maruz kalirlarken ayni acikligi, ithamkarligi gosterdiler mi? Benim kanim lehte aleyhte hatalarin sezon sonunda az cok esitlendigidir.

Isler kotuye gitti mi hemen elestiriyi baska yone yoneltmek en kolayci anlayis olup kluplerimizde bir kanser gibi buyumektedir. Demiroren'in bu yari disinda cok basvurdugu bir teknikti. Takimi gecen seneki takimla karsilastirinca o zaman en buyuk sorunun hakemden ziyade takimin yonetimi oldugunu anlamak cok zor degil.

100. yilimizda tek hakem hatasi yine Kocaeli'ye karsi oynadigimiz bir macta olmustu. Bu sene de lehimize denebilecek tek hakem hatasinin Kocaeliye olmasi, bu harika taraftara sahip klubun de dusme potasinda olmasi buyuk bir talihsizlik.

Comments

Kayaoğlu 29 said…
Silt olayini söyleyen Doberman'di. Büyüka söyle dedi: "Eger hakem bu pozisyonu gördüyse ben de kendimi burada asarim." Ben de hakemin topun dirsege carptigini görmedigini düsünüyorum. Kale arkasinda yapilan cekimde oyuncunun sirtinin hakeme dönük oldugu, hakemin topun carptigi dirsegi göremedigi belli oluyor. Görmeden ama topun o sekilde hareket etmesi icin dirsege carpmis olmasi gerektigini düsünerek penaltiyi caldi büyük ihtimalle. Silt, kendini asma olaylari komedi.

Besiktas'i hangi baskan tezgah kurmakla sucladi? Adnan Polat federasyonu sucladi. Galatasaray'la federasyonun arasi Sivas maciyla acildi, Kayseri maciyla da iliskiler tamamen bitti. Polat'in suclamalari her zamanki gibi federasyonaydi.

Besiktas golden önce bastiriyordu. Penalti olmasa da golü büyük ihtimalle bulacakti. Ama bulamayabilirdi de. Dakika 75'e gelmisti. Ikinci yarinin ilk 30 dakikasinda gol atamayan Besiktas son 15 dakikasinda da atamayabilirdi. Elestirilen hakemin sadece bu karariyla degil diger verdigi bazi kritik kararlariyla da genel olarak Besiktas lehine bir mac yönetmesiydi.

Son sözüm Kocaeli'ye. Düssünler, beter olsunlar. Bir sezonda 3-4 hoca, takimin oyuncu kadrosunun yarisindan cogunu degistirirsen düsersin. Bunu da talihsizlikle aciklayamazsin.

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem