Anayasa Degisikligi ve Tuzla'daki Ölümler

Tuzla'da göz göre göre bir katliam yasaniyor. Katliam kelimesinin etken cagrisimlari iscilerini ölüme yollayan isverene, ya da denetimi yapmayan devlete, yönetmeliklerde anlasma saglayamayan sendikalara sucu yiktigim anlasilmasin. Benim ülkemde patir patir ölen bu insanlardan ben de sorumluyum, siz de sorumlusunuz.

Modern anlamda devlet nedir? Bir cografyadaki insanlar bir araya gelirler ve bir arada yasamak icin bazi kurallara uyacaklarina dair taahütte bulunurlar -devletin sosyal kontrat yorumu budur. Bu kurallari yapmak, uygulamak icin aralarindan bazilarina, yine bu kurallar icinde kalmak sarti ile yetki verirler. Gelin bu kurallarin en temeli olan modern anayasalarin giris bolumlerine bakalim, insanlar ne amaclarla bir araya gelip bir millet olmuslar, ve bir devlet kurmuslar:

Alman Anayasi:
1- Insan haysiyeti kutsaldir. Bu onuru korumak ve saygi gostermek her devlet kuvvetinin zorunlulugudur.


Amerikan Anayasasi:
Giris: Birlesik Devletler halki olarak, daha mükemmel bir birlik olmak icin, adaleti saglamak icin, ic huzuru garanti etmek icin, toplu bir güvenlik icin, umumi refahi tesvik etmek icin, özgürlügün nimetlerini kendimize ve bizden sonraki nesillere vermek icin bu anayasayi hazirlayip kabul ediyoruz.


Fransiz Anayasasi:
Giris: Fransiz halki 1789 Bildirisindeki Insanin Haklari ve egemenlik prensiplerine bagliliklarini bildirirler.

Insanin Haklari:
1. Insanlar esit ve özgür dogar ve yasarlar.
2. Bütün politik birliklerin amaci bu dogal ve vazgecilmez haklarin korunmasidir. Bu haklar özgürlük, mülk, güvenlik ve baskiya karsi gelmedir.


Görüldügü gibi bütün modern anayasalarin temel amaci insan hayatini ve özgürlügünü korumakken bizim anayasamiza göre devletin temel görevi asagida görüldügü gibi kendini korumak, bu arada da insan yasamini ve özgürlügünü korumaya calismaktir:

"Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır."

Bu bariz yaklasim farkinin sonuclari da agir olmaktadir. Zira bu anayasaya bagli mahkemeler, ve onlari takip eden özgür basin zamanlarini ve emeklerini insan özgürlügünü ilgilendiren konular yerine devleti korumak gibi görece daha soyut konulara vakfetmektedirler. Kapatma davasina harcadigimiz toplumsal enerjiyi, zamani ve parayi Tuzla'daki ölümlere, Konya'daki Kuran Kursu faciasina, Töre Cinayetlerine, Hrant Dink ve diger cinayetlere verilmis olsa toplumlsal gerginlik yerine belki de insan hayatlari kurtarilacakti.

Laiklik karsiti guclerle de ayni sekilde birey özgurluklerinin korunmasi cercevesinde mucadele edilmesi gerektigini ve bunun da su anki yontemden daha etkili olacagini dusunuyorum.

Comments

siyahbeyaz said…
oglum,
bu yorumuna katılmamak imkansız .ama yasadıgın cografya ,din ce bunları yorumlayan insanlar ile daha fazlası yapılabilirmi ben endiseliyim.

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem