The Sea Scent




It is common for people living in two of the three major cities in Turkey that are on the cost, Izmir and Istanbul, to mock the other one, Ankara, just because the biggest body of water nearby is a 2km long 200 meter wide lake. From silly comments like "I can't imagine how it would be like to wake up without seeing the sea" to absurd arguments like it is impossible to "fall in love without being next to the sea", I've heard it all...

I think they're all bullshit. I compare their situation with that of those people working in fragrance shops. Surrounded by stimulating scents of all sorts, I doubt if they can enjoy those fragrances when they go back home and smell them on their loved ones...

Similarly, I can enjoy the mossy smell of the sea to the full extent, because I long for it for a year. It has some drawbacks too. This morning I woke up with this sweet smell in my mind, in another capital far far away from the sea, and I can't do anything about it...

A similar feeling made Bulent Ortacgil, the only decent singer-songwriter Turkey has to offer, to write his song named The Sea Scent. I've been listening it in a loop. It is one of the best songs written about Ankara, by someone who actually lived and managed to love the gray pearl in the middle of nowhere:

A half day away, Ankara
in order to play the well-behaved city-dweller on its streets,
to read the papers once again,
I am bringing sea-scent with me,
in order to get used to the early morning rushes
and the night boredom once again...


Comments

zeynep said…
Ya Bodrum, deniz, tatil kokusunu ben de ara ara duyuyorum, cok fena oluyor. Daha Subattayiz off.
aysenaz said…
sisko cikmisim.
aysenaz said…
oha beyaz da ne kadar gencmis
Ahmet C. Toker said…
sacmalama kizim guzel cikmissin resimde. gecenlerde mehmet yagliyi ziyarete gittim, universite sondaki resimlerimi gordum uzun bir aradan sonra. 4. siniftayken ben de resimlerime bakip,ne sismanim vs vs nedenlerle begenmezdim. simdi bir baktim ulan ne gencmisim ne guzelmisim dedim. "everybody's free to wear sunscreen"'de tembuh ettigi gibi resimlerine bu gozle bak.
Diego said…
super baskent ankara. ben de bu konuyla ilgili bir sarki dinledim yeni onun sozlerini paylasmak istiyorum..

pinhani diye bir grup varmis. sarkinin adi istanbul'da:

yol kenarında oynayan çocuklar gibi
topum kaçtı bugün yola
evin önünde sulanmayan çiçekler gibi
başım düştü saksıma

istanbulda kimim var , kimin için bu toz duman
istanbulda neyim var , ne kaldı ki kalabalıktan

kaçamayıp da saklanan kedicikler gibi
sığındım senin sıcaklığına
sevemiyorsan istanbulu benim gibi
kaçalım yine bozkırlara

istanbulda kimim var , kimin için bu toz duman
istanbulda neyim var , ne kaldı ki kalabalıktan

yere düşünce kırılmayan bir oyuncak gibi
alıştım ben yuvarlanmaya

istanbulda ne kaldı ki
myagli said…
This comment has been removed by the author.
myagli said…
1- "I think they're all bullshit" demissin. Nasil dusundun efendi? Nasil da kendini yerime/yerimize koydun da derdimizi anladin?
2- Ole "nasil yasiyor insanlar yahu" laflarini ben de abartili buluyorum, ama insan ozluyor efendi.
3- Bugun sabah farkettim, 2,5 aydir bu bavyera kasabasindayim. Ilk defa bu kadar uzun suredir kiyidan uzaktayim. Asil fark ettigim, 7 yillik Ankara maceramda Baskent'teki en uzun kalisimin 6 hafta olusu. Dikkatimi ceken ise kac hafta Ankara'da kaldigimin ceteresini tutmus olmam. Simdi baktigimda Ankara'da pek de oyle mutsuz gunler gecirdigimi dusunmuyorum, ama insan yasadigi yere alisamayabiliyor. Topraginin rengini, ciplakligini, havasinin kurulugunu, sertligini bir turlu benimseyemedigin sehirde 1 aydan sonra izmir/istanbul/cesme/samsun/vb. de sabahin korunde otobusten/trenden inip havayi icine cekiyorsun ve yasadigini hissediyorsun. Lagim gorunumlu korfezi/puslu bogazi/lodosta camur rengini almis acik denizi gorusunle beraber gozlerinden birer boncuk kayiyor. Ozledigini anliyorsun.
4- Sormadan soyleyeyim; bunun kiyidaki kent/koy vb. ile arandaki duygusal bag ile hic alakasi yok. Hatta yillar icinde buyudugun kente yabancilasip huzursuz olman gayet olasi. Ilk defa gittigin bir sahil kasabasinda ilk nefesle yeniden dogdunu sanabilirsin.
5- Tekrarlamam lazim (hiyar gibi yazmisim, duzeltmem lazim), sorun Ankara'daki mutsuzluk falan degil. Gayet mutluydum, burada da mutluyum, ve deniz kiyisina inmek hala ayni coskuyu veriyor.
6- "Bulent Ortacgil, the only decent singer-songwriter Turkey has to offer" kismina katilmiyorum efendi.
7- "E peki kim var aaabi?" dedin, Fikret Kizilok aklima geldi. Aklima geldikce yazacagim.
8- Derdimi madde madde anlattim, Orhan Abi'ye oldugun gibi kil oldun mu efendi?
Umut Ozek said…
Mehmetcim ellerine saglik, ortaligi bos birakmamak lazim, boyle kendini bilmez 'berlin'denim' diye gezen insanlar atip tutmaya basliyor sonra. Ben de bu konudaki dusuncelerimi maddeler halinde siralamayi uygun gordum;
1) Bir kere Ankara'da asik olunmaz da, yasanmaz da turunden geyiklere katilmadigimi belirtmeliyim. Asik da olunur (bilenler bilir), bal gibi de yasanir.
2) Insanin yasadigi sehre baglanip baglanmamasi tamamen o sehirde yasadiklarina baglidir, o sehirdeki anilarina, dostluklarina vesaire. Diyecegim odur ki, bir Istanbul asigi Istanbulu ozlediginde aklina sadece Kiz Kulesi gelmez, Kiz Kulesi manzarali bir kahvede arkadaslariyla muhabbet ederken ictigi cay gelir.
3) Bu sebeptendir ki ben Ankara dogumlu olmama ve Ankarada Asliyla tanismis olmama ragmen Izmir benim icin cok ayridir.
4) Memonun aksine, denizin benim icin yillar yili ne kadar olmazsa olmaz bir kavram oldugunu dusunsem de, bir sure sonra farkettim ki beni deniz kokusu alinca mutlu eden Izmiri hatirlamaktan baska birsey degil. O yuzden ne Miami'de ne Tampa'da ne de Istanbul'da denizi gorunce vay anasini dedigimi hatirlamiyorum.
5) Nereli oldugu konusunda Argunun tuttugu takim konusunda oldugundan daha kararsiz olan (5 sene once harmandali oynayip, 2 sene once 'go Longhorns' tezahuratlariyla Denver sokaklarini inletip sonra su gunlerde Berlinliyim diye dolasan) bir insanin bu konularda yorum yapmasini yadirgadigimi belirtmek isterim.
6) En son olarak da Ankarada bu kadar mutlu olan insanlarin yaz mevsimlerinde neden sahillere akin ettiklerini de gercekten merak ediyorum.
Ahmet C. Toker said…
hepinize laflar hazirladim, yanlissiniz sonradan izmirliler (biri ankarali (samsun da var miydi yanlis mi hatirliyorum imit?) biri tarsusludur bu izmirli gecinenlerin)!
Tek tek cevaplayacagim sizi, biraz sabir.
Ozan Korkmaz said…
Ahmetciğime katılıyorum. Denizi olan güzide bir ilimizde doğmuş ve büyümüş olup da Ankaraya gelmiş her gencin "burada deniz yok" gibi bir bunalım yaratmasını Şımarıklık ve Artistlik olarak değerlendiriyorum.
Ankara City Boy isimli bir şarkımız vardı bu arada, benim de aklıma o geldi.
myagli said…
Ahmet, ben de sana laflar hazirladim, haksizsin elma sekeri. Ama once Umut'un 5 numarali yorumunu bir daha oku. Hah. Simdi eksilerden ilk lafim: "Ayar aldim madam oldum, ayar verdim adam oldum".

Derdin adi ozlem Ozan Kardesim. Misal sana 1 sene inonu'ye gitmeyi yasak etsinler; kafayi yersin; amma turlu uckagida girer bacadan girersin; girdiginde de "oh be iste bu!" dersin degil mi? Aynen o hesap bizimkisi. "Şımarıklık ve Artistlik" yakistirmani daha cok "aaay ismiri cook osledim" diyen concik ablalara malediyor, uzerime alinmiyorum.
Diego said…
sevgili mehmet yagli, tabi ki ahmet cihat biraz genelleme yapmis. sen bu genellemenin disinda oldugunu soylemissin, madde madde nasil dusundugunu ve nelere katilmadigini yazmissin. seni, umut ozek'i (sizin gibi kisileri) bu genellemenin disinda tutuyoruz diyelim, gercekten ahmet cihat'in anlatmaya calistigi gibi bir bakis acisi yok mu? Gercekten insanlarda boyle bir kotuleme cabasi veya burun kivirma, kucuk gorme var. hatta isin ilginci ankara'ya gelmemis veya gelip 2-3 gun kalip donmus kisiler bilip bilmeden yapiyor bunu. istanbul'da ben genel boyle bircok insanla tanistim.

bir de benim merak ettigim bir sey var, biliyorsunuz butun izmirliler sehirlerini cok seviyorlar, baska yerde yasamak onlarin icinde bir eksiklik yaratiyor. Peki o zaman neden okulmak veya calismak icin ayrildiklari sehirlerine geri donmuyorlar? istanbul'daki hatta ankara'daki is imkanlari daha cesitli olabilir ama sehirlerini bu kadar cok seven insanlar icin nasil oluyor da bu sevgi daha agir basmiyor?
myagli said…
Tabi canim, Ankara'ya camur atma edebiyati diye bos lafa salata bir durum ne yazik ki var. Yapan kelekleri lanetliyoruz. Diger yandan Izmir'in guzelligi gayet tartisilir bence.

Diger soruyu ise yanitlamak zor. Kim nerde ne nane yemeye kaliyor, anlayabilmis degilim.
Umut Ozek said…
Yine maddeler halinde siraliyorum;
1) sevgili diego, izmirliler tabi ki ankaraya geliyorlar calismaya ama sen izmirlilerin ya da istanbullularin aksine hic izmirde ya da istanbulda yasayan bir ankaralidan 'simdi ankarada olmak vardi anasini satiyim' gibi bir cumle duydun mu? Zaten farkettiysen oyle bir sarki da yok literaturde
2) ozancim zaten ankaraya gelip de ama burda deniz yok seklinde salakca bir cumle sarfeden her insan 'senin geldigin yerde deniz vardi da adam mi oldun' lafini hakeder, esirgeme.
3) samsun, erzincan, aydin, denizli, sivas, ankara, izmir hepsi var bizim ailede ama daha onceden belirttigim sebeplerle ben izmirliyim.
Umut Ozek said…
bu arada AC;
1) hala cok yakisiklisin, allah nazardan saklasin
2) memo da bu konuda benimle hemfikir, gecen koynuna girmissin fotolariniz internette dolasiyor
Diego said…
ama umut hicbir ankaraliyi, ankara ne kadar guzel (oyle dusunmesine ragmen), bozkirsiz sehirde yasayamam derken de goremezsin. yani demek istedigim ankaralilar pek sorun etmiyorlar yasadiklari yeri, sikayet etmiyorlar hallerinden ama izmirliler veya istanbullular oyle degil.

bu arada duydum simdi ankara'da olmak vardi anasini satayim diyen. oncelikle kendim dedim. 2 sene istanbul'da yasadim ankara'da olmak istedigim anlar bayagi coktu, benimle ayni durumda olan baska insanlar da var.
Umut Ozek said…
Haklisin diego, yine olay benim ilk notumdaki noktaya donuyor(madde-2). Ben de Amerikaya ilk geldigimde Ankarayi ozlemistim ama ozlememin sebebi Ankaranin guzelligi degil Ankarada yasadiklarimin guzelligiydi.
Bu noktada deniz olsun neresi olursa olsun ya da denizsiz yerde yasayamam gibi argumanlarda bulunan insanlara 'solungaclarin nerde' gibi tepkiler yerinde olabilir, cunku bence hic kimse denizi sirf deniz oldugu icin degil o denizle alakali anilari yuzunden ya da denizle ic ice olan insanin daha sicak kanli (tartismaya aciktir) olmasindan dolayi sever.
Yani bence sozun ozu, Ankara'yi sevebilirsiniz ya da Ankara'yi Istanbul ya da Izmir'e tercih edebilirsiniz ama bunu yapmanizin sebebinin Ankara'nin guzelligi degil Ankara'da yasadiklarinizin guzelligi oldugunu kabul edin.
Umut Ozek said…
Bu arada farkettigim birsey de Turkce yazarken zorlandigim oldu, bunun iki sebebi olabilir;
1) Ya Turkiyeye gitmeyeli uzun zaman oldu
2) Ya da zaten hayat boyu Turkce ozurluydum, yeni farkediyorum
aysenaz said…
simdi ankara'da olmak vardi anasini satiym.

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem