Güven sorunu ve yanlislar

Su an Ergenekon gözaltilariyla baslayan sureic ile ilgili yorum yapmak icin cok erken. Ancak moralim cok bozuk. Cunku cozumsuzluk görüyorum olaylarin sonunu. Sadece bu cozumsuzlugun nedenleri ile ilgili yorum yapabilirim.

Cozumsuzlugun en onemli nedeni yarginin siyasilesmesi ve sonucunda gelen güvensizliktir. Yargi da diger tüm organlar gibi ikiye bolünürse durum son derece tehlikeli hale gelecektir. Yargi'nin yavas calismasindan kaynakli Yargi'nin isleyebilirligine dair bir güvensizlik her zaman olmus olsa bile, iki tarafin da Yargi'nin her hareketin ardinda baska bir neden aramasina kadar büyüyen güvensizlik ile ilgili daha önceki girdimde düsüncelerimi belirtmistim. Bu noktaya gelirken iki tarafin da hatalari oldugunu düsünüyorum.

* Abdullah Gül'ün Cumhurbaskanligi: Abdullah Gül gibi tarafsiz olmasi, ya da tarafsiz olarak kabul edilmesi imkansiz olan birini Cumhurbaskani yapmak AKP'nin büyük bir yanlisiydi. Demokrasi'nin karsilikli anlayis sanati oldugunu unutup, ya da hiv ögrenmeyip, cogunluk iradesini kompleksli bir sekilde kullanmak büyük bir yanlisti.

* Abdullah Gül'ün Cumhurbaskanligina karsi 367: Anayasa Mahkemesinin aldigi bu karari Yargi'nin siyasallasmasinin ilk adimi olarak görüyor yanlis buluyorum. Yine ayni dönemlerde Abdullah Gül'ün Karisi'nin türbanindan ziyade tarafsiz olamayacagi ve bu nedenle Cumhurbaskani olamayacagi konusunda israr edilmeli, ve uzlasmaci bir tavir izlenmeliydi. Su an ne yazik ki Abdullah Gül'ün devlet baskani sifatiyla olaylari yumusatma yetisi yok.

* Türban düzenlemesi: Anayasa ve Avrupa Birligi reformlari -Avrupa Birligine girmek isteyin istemeyin, reformlarin icerigine karsi olmak sanirim cok zor- dururken yanlis zamanlamasi olan bir düzenlemeydi. Demokratik yollardan cozulmesi gereken bir cozum icin demokratik platformun kurulmasi gerekli. Bunun yolu yeni bir Anayasa'dan geciyor. Ama bu cok uzak bir hayal su an icin.

* Ergenekon Sorusturmasi: 1 senedir ortada ne iddaname var ne birsey. Sorusturmanin yapilis tarzi hic sik degil. Su an basin yoluyla cikan iddalar gercekten korkutucu ve arastirilmaya deger. Hrant Dink cinayaetinden Danistay saldirisina kadar baglantilardan bahsediliyor. Bu konular elbete arastirilmali. Ama bu kapilar kirilarak, sabaha karsi gozaltilar yapilarak yapilmamali, bir güc gösterisine dönüstürülmemeliydi. Bu yine AKP'nin büyük bir yanlisi kanimca.

* Basin ve Muhalefet Özgürlügü: Gazeteciler'in ve Sivil Toplum'un önde gelenlerinin gözaltina alinis bicimleri insanlarda bir cadi avi, ya da hatta fasizan bir muhalefeti susturmayi andiriyor. Bu Yargi'ya ve özellikle davanin kendisine zarar vermekte.

* Avrupa Birligi: Kendini Sarkozy ve Merkel eksenine cekerek Türkiye'de etkili olma sansini tamamen kaybetmistir.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem