104. Tour de France - Etappe 3 - Verviers > Longwy - 212.5 km - Yokuş Finişli Tepeli Etap - 3 Temmuz Pazartesi

Tanıtım

Liege'den çıkıp Luxembourg'u baştan aşağı kat ettikten sonra Fransa topraklarına girioruz.

Ardenne dağları kadar olmasa da inişli çıkışli bir profil bizi bekliyor. 

Kuvvetli bir yokuş ile Longwy şatosunda bitiyor etap. Gilbert, Sagan, Van Avermaet bu günü takvimlerinde işaretlemişlerdir. (Valverde'nin ilk günkü abondonesinden sonra düzeltme) Ardennes Klasiklerinde yokuş finişlerini kimseye bırakmayan Valverde de talip olabilir bu etaba . 

L'equipe'in bu yazısına göre etabı kazanabilecek üç çeşit sporcu var:

La Fleche Wallone, Liege-Bastogne-Liege gibi yokuşlu klasikler gibi son anda gelen sik bir yokuş var. Sıkı bir Puncheur, yani kısa ve sert yokuşlarda ani yumruklar atabilen Philippe Gilber bu tarz finişlerin adamı. Ulissi, Albasini, Benoot ve Martin de benzer sporcular.

Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Michael Matthews ise Puncheur-Sprinter denilen, hem kısa yokuşlarda hem de sprintlerde kazanabilen sporcular. Bu tip sporcular daha az eğimli yokuşlarda safkan sprinterleri geride bırakabildikleri gibi puncheurlere göre daha yüksek son süratlere çıkabiliyorlar. Bu yokuş onlar için biraz dik kalabir. Trentin, Colbrelli ve Boasson Hagen diğer bu tip sporcular.

Son sporcu tipi ise Yokuşçu-Puncheur'ler. Bu tip sporcular yokuşcular gibi dik yokuşları çıkabilirken, onlara göre daha iyi ivmelenebiliyorlar. Bu tip sporcuların kazanması için kaçışa girmeleri gerek. Wellens bu tipe en uygun sporcu. Froome'u destekliyor olmasa Kwiatkowski de bunlardan biri, San Remo'da Sagan'ı geçtiğini unutmamak gerek. Ancak bu olasılık en az olanı.

Tepeli etap yeşil mayoya 30 puan, ara sprint kapısı 20 puan kazandıracak.

3 4. kategori 1 3. kategori yokuş etap boyunca 5 puan kazandıracak Dağların Kralı Klasmanına. Etap sonu 3. kategori bir yokuş olduğu için 2 puan daha var.

Sonuç


6 kişilik kaçış grubuna Cannondale-Drapac diğer bir Amerikalı Nate Brown'ı sokarak Dağların Kralı Mayosunu elinde tuttu. Ara sprint kapısını formu soru işareti olan sprinter Mark Cavendish aldı. Yarınki sprint etabında bu hızını koruyabilecek mi merak edilen nokta bu. Lilian Calmejane kaçışın gururunu 10 kilometre yakalanan atağı ile korurken neredeyse tüm takımlar son kısa ama dik yokuşa en önde girebilmek için çılgın bir tempo yaptılar.

Yokuşun ilk kısmında ilginç genel klasman atakları gördük. Önce Contador, sonra Richie Porte atak yaptı. Contador alıştığımız üzere sonra epey geride kaldı ama Porte belki 1-2 saniye alırım Froome'dan temalı atağında gücünü göstermiş oldu.

Son 300 metresi ağır çekim bir Western silahlı çatışması gibi geçti. Sagan bir önceki etap gibi erken çıktı ve karşıdan gelen rüzgar ile mücadele etmeye başladı. Bu arada ayağı pedaldan çıkınca planı Sagan'ın arkasında kalıp sonra atak yapmak olan Van Avermaet bir anda kendini ters köşede buldu. Michael Matthews uzaktan bir köşeden kendi sprintini başlatmıştı ki Sagan insanüstü Saganaltı bir güç ile sprinte kalktı ve etabı aldı. Yokuşçu-puncheur'lerden Dan Martin de üçüncü oldu.

Etap fotosu Peloton'un ünlü Spa-Francochamps'e ziyaretinden:



Klasmanlar


Chris Froome ilk yokuşlu etapla ekip arkadaşı ve domestiği Thomas'ın ardından ikinciliğe yükseldi. Genel Klasman farklarında değişiklik yok. Beyaz Mayo Fransa'da Fransız Latour'a geçti. Dağların Kralı ülke ve takım değiştirmeden Nate Brown'a geçti.

Genel Klasman Farkları:
Thomas
Froome 00:12
Porte 00:47
Quintana 00:48
Majka 00:49
Bardet 00:51
Aru 00:52
Contador 00:54

Turistik



Vervier kenti Belçika şampiyonu Philippe Gilbert'in doğumyeri. Etabın koşulduğu günden 2 gün sonra doğumgünü olması da cabası. Ünlü Spa-Francochamps yarış pisti de kentin hemen güneyinde bulunuyor.

Güneş Kralı 16. Louis'in askeri mühendisi Vauban'ın Fransa'nın 12 noktasına yaptırdığı beşgen kalelerden biri Longwy'de bulunuyor.
Longwy Lorraine bölgesinde ufak bir kent. Bölge'nin ünlü yemeklerine gelince:


Peynirli Kiş Lorraine.


Proust'un çocukluk rüyalarını süsleyen Madeleine kurabiyeleri.


Romlu kek Baba au Rum.

Baba Kekinin hikayesi ilginç. Polonya'nın tahttan indirilen kralı Stanislas Leszczynska, Kızını 15. Louis'e verdikten sonra Lorraine'de gelir. Bölgede yapılan Orta Avrupa keki Kugelkopf'u cok kuru bulduğu için roma bular ve en sevdiği roman kahramanı Ali Baba'nın adına Baba ismini verir (kaynak: https://whatscookingamerica.net/History/Cakes/BabaCake.htm).

Bölgenin şarapları: Toul'den Gris, Moselle Beyazları, Cotes de Meuse. 


Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem