Yılın İlk Büyük Tur Özeti

Amerikalı bisikletçi Ted King'in deyimi ile 4. Büyük Tur 2017 Klasikler Sezonu geride kaldı. Baştan sona izlediğim ilk klasik sezonunu kısaca özetleyip öğrendiklerimi buraya yazmak istedim.

Klasikler Sezonu Şubat ayı sonunda Belçika'nın Flamanca konuşan bölgesinde Omloop Het Nieuwsblad ile başladı. Pave yollar, dar sokaklar ve sık sık gelen orta zorluktaki tırmanışların ortak olduğu bu ilk döneme Cobbled Classics - Pave Klasikleri ya da coğrafyadan dolayı Flemish Classics de deniyor.

25.02.2017 - Cumartesi - Omloop Het Nieuwsblad - Özet
1- Greg Van Avermaet
2- Peter Sagan
3- Sep van Marcke

Sezon başlarken çekişmenin Dünya Şampiyonu Peter Sagan ile Olimpiyat Şampiyonu Greg van Avermaet arasında olacağı öngörülüyordu. Omloop da bundan farklı olmadı, 60 kilometre kala yaşanan kaza diğer güçlü favori Tom Boonen'i de etkileyince Sagan ve Van Avermaet 6 kişilik bir kaçış grubu oluşturdular. Artarda gelen yokuşlarda bu ikiliyi eski bir şampiyon olan Van Marcke takip edebildi. Son yokuşa giriş virajında çok iyi bir pozisyon alan Greg Van Avermaet Sagan'ın önünde yarışı aldı. Sezonun açılışı sezonun devamı hakkında önemli tüyolar içeriyordu.

Yarışa Greg Van Avermaet'ın mükemmel zamanlaması kadar sonrasında Peter Sagan'ın videoları da damga vurdu. Canlı yayında Sep Van Marcke'ye "hani sprint atacaktın?" diye takılan Sagan, midenizde bir sorun olduğu için mi sorun yaşadınız diye soran gazeteciye "herkes arada bir tuvalete gitmez mi?" diye cevap veriyordu.

26.02.2017 - Pazar - Kuurne-Brussel-Kuurna - Son Kilometreler

Omloop'un ertesi günü Pazar koşulan daha düz bu yarış aslında biraz da Omloop'u kazanamayana bir teselli yarışı olarak görülüyor. Bu sene de bu özelliğini yitirmedi. 30 kilometre kala çok iyi bir grupla kaçan Peter Sagan, bu gruptaki herkesten daha güçlü olduğunu göstererek uzun bir sprint ile yarışı kazandı. 23 yaşındaki Belçikalı Tiesj Benoot en iyiler arasında savaşabileceğini gösterdi.

Sagan yarış sonunda bir avuç Haribo'yu yutarak yine yarış sonrası ilgi odağı olmayı başardı.

04.03.2017 - Cumaretei - Strade Bianche - Özet
1- Michael Kiwatkowski
2- Greg van Avermaet
3- Zdenek Stybar

Bir sonraki haftasonu Klasikler Sezonunu bu sefer İtalya'nın kuzeyindeki asfaltlanmamış, şarap ve manzara diyarı Toskana'da devam etti. Bu sene ilk defa Bisiklet takviminin en prestijli yarışları arasında kendine yer bulan Beyaz Yollar yarışı yağmur altında kana kan bir mücadeleye dönüştü. İlk kaçış grubunda Pinot gibi güçlü bir tırmanışçı olsa da bu grup kısa sürede yakalandı. Sky'ın Polonyalısı, bu yarışı daha önce de kazanan Kwiatkowski son Greg Van Avermaet ve Zdenek Stybar gibi güçlü bir grupla kaçışı yeniden alevlendirdi. Grubun yükünü çekmekten çekinmeyen Polonyalı son Beyaz Yolda gruptan ayrılarak Siena'nın meydanına tek başına gelmeyi başardı ve yarışı kazandı. Greg Van Avermet'in ikinci olduğu yarışta Sagan sağlık problemleri ile yarışı bıraktı.

18.03.2017 - Cumartesi - Milan - San Remo - Özet 
1- Michael Kiwatkowski
2- Peter Sagan
3- Julien Alaphilippe

Tek günlük yarışlara Paris-Nice ve Tirreno-Adriatico etaplı yarışları ile 1 haftalık bir ara verildi. Ardından 5 Anıtsal yarıştan ilki olan Milan - San Remo ile devam etti tek günlük yarış maratonu. Milan'dan dağları aşıp deniz kenarına koşulan bu Bahar Klasiğine Sagan damga vurdu. 300 km'lik yarışın son yokuşuna gelene kadar Sagan'ı nötralize etmek için çok yüksek bir tempo uyguladı rakip takımlar. Tom Domuloin adeta Fransa turunda dağlık bir etap çıktı. Buna rağmen hemen ardındaki son yokuş Pogio'da Sagan herkesi arkada bırakan bir atak yaptı. Onu sadece Kwiatkowski ve Belçika takımı Quickstep'in Fransız bisikletçisi Alaphilippe takip edebildi. Kwiatkowski santimler ile Sagan'ı geride bırakarak bu anıtsal yarışı kazandı. Sagan'ın düşüşünün başlangıcı bu yarış oldu diyebiliriz.


22.03.2017 - Çarşamba - Dwars Door Vlaanderen - Özet
1- Jasper Stuvyen
2- Philippe Gilbert
3- Luke Durbridge

Yılın ikinci anıtsal yarışı ve Flaman Klasiklerinin en büyüğü Flanders Turu'na hazırlık 1.5 hafta öncesinde bu yarışla açıldı. Belçika Şampiyonu Valon Gilbert 77 kilometre kala ataklarına başladı. Flanders turunda da kullanılacak Paterbeg'de yaptığı atağı takım arkadaşı Stuvyen, Avustralyalı zaman karşıcı Durbridge ve Astana'dan Lutsenko takip edebildi. Son 20 kilometre bu dört bisikletçi arasında bir savaş gibi geçti, senenin en izlenesi finişi oldu. Gilbert en güçlü bisikletçi gibi görünse de Stuvyen son bir atakla solo kazandı yarışı. Gilbert ikinciliği aldı.


24.03.2017 - Cuma - E3 - Harelbeke - Özet

1- Greg Van Avermaet
2- Philippe Gilbert
3- Oliver Naesen

Flanders Turu'nun yokuşlarında koşulan bu yarış tüm favorilerin birbirleriyle kıyasıya yarışmasına sahne oldu. Tom Boonen atak yapmayı çok sevdiği Taaienberg'de yine hızlandı, ancak BMC'den Greg Van Avermaet'in sıkı domestiği Daniel Oss tarafından yakalandı. Gilbert ve Avermaet'in karşı atağına Van Marcke sonradan katıldı. Sagan kaçışta bir adamı olduğu için şanslı gözükse de bir türlü yakalayamadı ve bir kaza ile tüm şansını yitirdi. Flanders turunun son yokuşu olan Oude Kwaremont'da kaçış gurubunda bulunan genç Belçikalı Naesen bir atak yaptı. Bunu sadece Van Avermaet ve Gilbert takip edebildi ve son 2-3 kilometre neredeyse pist yarışı gibi bir kedi fare oyunu oldu. Gilbert'i yormaya çalışan ikiliden Naesen ilk atağı yaptı, bir anlık gecikme yaşayan Gilbert'i Greg Van Avermeat avlamayı başardı.


26.03.2017 - Pazar - Ghent-Wevelgem - Özet
1- Greg Van Avermaet
2- Jens Keukeleire
3- Peter Sagan

20 kilometre kala Niki Terpstra, Greg Van Avermaet, Peter Sagan ve Jens Keukeleire kaçma fırsatı buluyorlar. E3 Harelbeke'de kaçışı her yakalama atağı takip edilen Sagan herkesin kendine karşı olduğunu düşünüyordu. Greg Van Avermaet'in kaçışlarını takip etmediğini düşündüğü Niki Terpstra ile sözlü kavgaya tutuşan Sagan'ın yokluğunda Van Avermaet Keukeleire'yi rahat rahat arkada bıraktı.

28.03.2017 - Çarşamba - Driedaagse De Panne
1- Philippe Gilbert
2- Matthias Braendle
3- Alexander Kristoff

Üç günlük bu Tur'un ilk günü Flanders'ın bir giysili provası gibiydi. Philippe Gilbert uzaktan yaptığı atakla ilk etabı aldı. Devamındaki sprint ve zamana karşı etaplarında zaman kaybetmeyen Gilbert turu kazanıyor ve Pazar günü koşulacak Flanders Turu öncesi iyi sinyaller veriyordu.

02.04.2017 - Pazar - Ronde de Vlaanderen - Özet
1- Philippe Gilbert
2- Greg Van Avermaet
3- Niki Terpstra

Yarış'a Tom Boonen'in son Ronde'si olması ve uzun süredir yarış dışı kalan Muur yokuşunun geri dönüşü damga vurmuştu. 95 kilometre kala konulan Muur'un pek bir etki yapması beklenmezken Tom Boonen'in atağı bir kırılma yarattı ve Sagan ve Avermat'ın arkada kalmasını sağladı. Gilbert 55 kilometre kala Kwaremont'un ilk çıkışında solo bir atağa kalktı. Boonen mekanik bir sorun ile, Van Marcke ise beton yolun arasına takılarak yarışdışı kaldı. 35 kilometre kala yine Kwaremont'ta Sagan, Naesen ve Van Avermaet tempo yapmaya başladı. Ancak yolun daha az engebeli yanını kullanmaya uğraşan Sagan'ın bir cekete takılması sonrası üçü de kaza yaparak büyük zaman kaybettiler. Bisiklet bekleyen Sagan'ın yere düşen gözlüğünü kıran Terpstra Gent-Wevelgem'in öcünü almış oldu. Gilbert 55 kilometrelik kahramanca atağı sonrası bisikletini başının üzerine alarak yarışı kazandı.

09.04.2017 - Pazar - Paris-Roubaix - Özet 
1- Greg Van Avermaet
2- Zdenek Stybar
3- Sebastian Langeveld

6 saatlik televizyon yayınını izlerken kaçış grubunun nasıl oluşacağını görebilmeyi umuyorduk. Ancak arkadan esen bu rüzgar uzun süre bir kaçış grubu oluşmasını engelledi. Greg van Avermaet yarışın başlarında bir lastik patlaması yaşayınca geride kaldı. Ancak çok başlarda yaşanan bu sorun pelotonu yakalamasını engellemedi. Son yarışı olan Tom Boonen yarışta cok bir etki gösteremedi. BMC takımından Daniel Oss uzun süre tek başına bir kaçış performansı gösterdi. BMC'nin esas favorisi Greg Van Avermaet güçlü bir grupla Daniel Oss'u yakalayınca çok şanslı bir pozisyona geldi. Peter Sagan tek başına bu kaçışı yakalamaya çalışırken lastik patlatınca yarışı kazanma şansı kalmadı. Carrefour de l'Arbre paveli sektöründe Van Avermaet son atağını yaptı, ve onu sadece Çek eski Cyclocross'çu Stybar ve Hollandalı genç Langefeld takip etti. Velodroma beraber gelen 3'lü aralarında kedi fare oynarken arkadan 3 kişilik bir gruba yakalanıyorlardı az kaldı. Stybar'ın erken atağını nötralize eden Van Avermaet Langefeld'i de geride bırakarak kariyerinin ilk Anıtsal yarışını aldı.

16.04.2017 - Pazar - Amstel Gold Race - Özet
1- Philippe Gilbert
2- Michal Kwiatkowski
3- Michael Albasini

Hollanda-Almanya-Belçika üçgeninin dağlık yollarında geçen bu yarış, Paveli Flaman klasiklerinden daha yokuşlu ve asfalt yollu Ardennes klasiklerine geçişi temsil ediyor. Flaman Turunu uzun solo atağı ile kazanan Gilbert 40 km kala Kruisberg'de atağını yapıyor ve bir kaçış grubu oluştudu. Kiwatkowski bu grubu yakaladıktan sonra Gilbert ile düelloya başladı. Kiwatkowski'nin hiç çalışmamasına sinirlenen Gilbert uzun bir atak ile yarışı kazanıyor ve 4. şampiyonluğunu kazandı.

19.04.2017 - La Fleche Wallone - Özet
1- Alejandro Valverde
2- Daniel Martin
3- Dylan Teuns

Üst üste 4, toplamda 5. kez Alejandro Valverde'nin Muur Duvarını birinci bitirdiği bu yarıştaki tek heyecanlı an Muur öncesi Bob Jungels'in atağıydı.

23.04.2017 - Liege-Bastogne-Liege - Özet
1- Alejandro Valverde
2- Dan Martin
3- Michal Kwiatkowski

Cumartesi günü sabah antrenmanında evinden birkaç kilometre uzakta ölen Michele Scarponi'nin üzüntüsü ile başladı yarış. 50 km kala Nathan Haas'ın başlattığı kaçışa iyi bisikletçiler katılsa da özellikle Sky'ın çalışması ile yakalandı. 9 km kala başlayan Tony Gallopin'in solo atağı da pelotona yem oldu. Son yokuşta David Fromolo bir atak yapsa da yaşlı kurt Valverde 4. kez bu anıtsal yarışı kazanıyordu.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem