100. Giro d'Italia - Tappa 14 - Castellania > Oropa - 131 km - Zorluk: 3/5

Tanıtım
Savaş sonrası İtalya'nın en büyük sporcularından Fausto Coppi'nin doğum şehri Castellania köyünden başlıyor etap. 100 kişilik bir köy.  Son yokuşa kadar düz bir etap olacak. Bitiş ise Korsan lakaplı İtalyan bisikletçi Marco Pantani'nin 1999 yılında 50 bisikletçiyi geçerek kazandığı Oropa yokuşunda olacak.

Genç yaşta gizemli koşullar altında intihar eden ve İtalya'da bir kült statüsü kazanan Pantani'nin tüm etabı ayakta atak yaparak kazandığı etabın görüntülerini 2000'li yılların doping kültürünün ışığında izlemek insanı üzüyor. Doping olmadan nasıl biterdi bu etap? Ya da bu performansın ne kadarı doping sonucu soruları eşliğinde yeniden izlemek isteyenler için link burada.

Oropa yokuşunun 40 dakikanın altında bitmesi bekleniyor. Tom Domoulin gibi Zamana Karşı etaplarında 40 dakikalık sürekli yüksek performans göstermeye alışık genel klasman adayları için zor olmayan bir yokuş diyebiliriz. Etabın son yokuşu olması Domoulin'in elinden gelen tüm enerjiyi bu yokuşa vereceğini gösteriyor. Etabın favorisi Domoulin. 

Sonuç - Özet Videosu
Oropa yokuşunun başında Movistar tempoyu iyice arttırmak istedi. Ancak peloton harekete geçmeyince geri geldiler. Onları takip eden Sky'dan Diego Rosa'ya bir atak şansı verdiler. Zakarin, Pozzovivo ve Yates'den gelen 3lü atağı Movistar savuşturdu. Quintana'nın Zakarin ile yaptığı atağı takip etmeyen Dumoulin kendi temposunda çıkmayı seçti. Quintana yokuşun sert kısımlarında fark yaratsa da sonunda Dumoulin'e yakalandı. Dumoulin etabı da alarak farkı 10 saniye daha açtı. Genel klasmanda en büyük kayıbı 1.44 fark yiyen diğer Hollandalı Bauke Mollema yaşadı.

Klasman


Etap Fotoğrafı
Kaynak: Beardys Caravan.

Turistik
Giro'nun  başladığı en küçük şehir olacak Castellania ile ilgili Coppi müzesi dışında ilginç bir bilgi yok.


Oropa bir haç merkezi. Mimarisinin yanında etrafında gezilebilecek güzel patikalar var.

Mach kestane ve sütten yapılan bir çorba.

Badem bisküvili şeftali tatlısı: esche ripiene alla piemontese.

Piemont bölgesi prinçleri ve risottosu ile ünlü.

Bölgeye ait enginarvari bir sebze, cardo gobbo.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem