Pro Cycling 2017 - Ocak Ayı Özeti

UCI'ın World Tour takvimini genişletmesi ile beraber bisiklet tutkunlarını çok yoğun günler bekliyor bu sezon. Kış arasının bitmesi ile 1 aylık yoğun bir yarış dönemi başladı, burada bir özet sunmaya çalışcağım.

Takvim yazın en güzel günlerini yaşayan Avustralya'da açıldı. Önce World Tour seviyesindeki 6 etaplık Tour Down Under'ı izleme fırsatı bulduk. Avustralya'lı bisikletçilerin hem yaz döneminde daha iyi antrenman yapmış olmaları, hem de ev sahibi olmaları nedeniyle çok daha motive olduğunu biliyorduk. Dağlık etapları daha önce bu yarışı kazanmaya çok yaklaşan BMC'den Richie Porte domine etti, sprint etaplarını ise ilginç sprint tekniği ile öne çıkan Orica-Scott'tan Caleb Ewan kazandı. Peter Sagan yeni takımı ile ilk yarışında önce sprinter Sam Bennett'e domestiklik yaptı, sonrasında Caleb Ewan ile birebir çarpıştı. Gülen her defasında Ewan oldu.

Avustralya Sezon'u adını Avustralyalı Tour de France şampiyonu Cadel Evans'tan alan Great Ocean Race tek günlük yarışı ile devam etti. Kış soğuğunda insanı kıskandıran görüntüler eşliğinde Alman Nikias Arndt Sunweb takımına (Eski Giant Alpecin) ilk galibiyetini yaşattı.

Avustralya Sezon'u Victoria Alp'leri denen iç bölgede koşulan Herald Sun Tour ile devam etti. İlk günkü etabı geçen Vuelta'da Esteban Chaves'e çok iyi domestiklik yapan Damien Howson, Chavez'in ve tüm takımının yardımı ile kazandı. Howson bir sonraki dağlık etapta lider giderken bir mekanik sorun yaşadı. Chris Froome pelotondaki "lider mekanik sorun yaşarsa atak yapılmaz" centilmenlik kuralını bozarak atak yaptı. Çiş yapmak için tüm pelotonu durduran Froome'un antipatiklik katsayısını yükselten bir hareket oldu. Howson etrafında kitlenen Chaves, Gerrans gibi isimler sayesinde bu atak nötralize edildi ve Howson önemli bir galibiyet aldı.

Güney Yarımküre'de bisiklet Arjantin'de geçti. San Juan Turu hem sprint hem dağlık etapları ile güzel bir yarış oldu. Kolombiyalı sprint fenomeni Gaviria ilk etabı alırken bu sene emekli olacak Tom Boonen da disk frenler ile ilk etap galibiyetini aldı. Quickstep Floors takımı son günü Arjantinli Ariel Maximiliano Richeze'e kazandırdı. Sprint etapları Quickstep Floors tarafından domine edilirken yılın ilk Bireysel Zamana Karşı'sını Litvanya Şampiyonu Ramunas Navardauskas'a ve yeni takımı Bahrain Merida'ya gitti. Rui Costa dağlık etabı alarak Abu Dhabi UAE takımına ilk galibiyetlerini hediye etmiş oldu. Trek Segafredo'nun Hollandalı genel klasmancısı Bauke Mollema hem zamana karşı hem de dağlık etapta gösterdiği performans ile bu turun genel klasman lideri oldu.

Yaza yakın havaların devam ettiği bir başka bölge olan Dubai ile devam edelim. Senenin ilk ciddi sprint yarışı Dubai Tour'da oldu. Tur'un tek dağlık etabı çöl fırtınaları nedeniyle iptal edilince 5 güzel sprint ve bol bol çöl ve beton izledik. 4 etabın 3.nü Quickstep Floors'un Alman sprintçisi Kittel kazandı. Trek'in Cancellara yerine getirdiği Alman klasikçi Degenkolb'un kazandığı diğer etabın da Kittel'e gitmesinin önüne Astana'nın Ukrayna'lısı, pelotonun en sevilmeyen adamlarından Grivko geçti. Bitişe 100 km kala çöl rüzgarlarının oluşturduğu küçük gruplarda (echelon) önde yer kapma savaşı sırasında yaşanan itişmeler arasında Grivko Kittel'i yumruklayarak gozlüğünü kırdı. Grivko diskalifiye edilirken Kittel etabı Degenkolb'e bıraktı. Kittel en az altı aylık bir ceza isterken Grivko Kittel'i tehlikeli sürüş ile suçlamaya devam etti. Kışı velodromlarda değerlendiren Cavendish mental ve fiziksel olarak çok eksik bir profil çizdi.

Avrupa'da yarış ilk olarak Mallorca Challenge ile başladı. Lotto Soudal'in domine ettiği 4 tane birer günlük yarıştan oluşan etkinlikte sprinter Andre Greipel ilk sprinti kazanırken Hollandalı Tim Wellens dağlık etapları kazandı.

İspanya'daki esas yarış Valencia Turu oldu. BMC ilk günkü 37 kilometrelik takım zamana karşısını beklendiği gibi kazandı. Movistar farkın çok açılmamasını sağlayarak Nairo Quinta'ya önemli bir avantaj sağladı. %20'leri geçen dağlık etapta Quintana pelotonun çok önünde bir yerde olduğunu kanıtlayarak etabı ve turu kazandı. Zamana karşı uzmanı Alman lokomotifi Tony Martin'in (Katusha-Alpecin) solo kazandığı etap ve Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott) ve Bryan Coquard'ın (Direct Energie) kazandıkları sprint etapları çekişmeli bir tur yaşattı.

Fransa'da sezon Grand Prix Cycliste la Marseillaise ile açıldı. Marsilya çevresinde koşulan bu tek günlük yarışı FDJ'den Arthur Vichot aldı. Sezon yılın ilk Fransız klasiği olan Paris-Niece'e hazırlık olarak görülen Etoile de Besseges yarışı ile devam etti. Geçen senenin Milan-San Remo galibi Araurd Demare iki sprint etabı alarak formda olduğunu gösterdi. Tek dağlık etabı Direct Energie takımının genel klasmancısı Lilian Calmejane alırken Bireysel Zamana Karşı Tony Gallopin'in oldu. Turu Calmejane aldı.

İtalya'da yarış sezonu GP Costa degli Etruschi ile açıldı. Geçen sene bir Çin takımı olması beklenen, ancak son anda Çin sermayesinin çekilmesi ile Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen bütçeyle hayatına devam eden UAE Abu Dhabi'den Diego Ulissi çok güzel bir solo atak ile bu yarışı kazandı.

Bu ay önümüzde İspanya ve İtalya'da yapılacak tek günlük yarışlar ve Oman Tour biraz antrenman kıvamında olacak. World Tour seviyesinde iki yarış var. Bunlardan biri Türkiye Tur'u gibi bu sene World Tour seviyesine çıkan Abu Dhabi Tour. Yeni World Tour yarışlarına katılım opsiyonel, ama 10 World Tour takımı katılması bekleniyor. Abu Dhabi bunu başarmış. Bisiklet yarışlarının beşiği Kuzeybatı Avrupa ve Belçika sezonunun açılış yarışı Omloop Het Nieuwsblad da bu sene World Tour olan bir yarış. Ancak 15 World Tour takımı ile farkını belli ediyor.

Geçen senelerde Nisan ayında yapılan ve İtalya Bisiklet turuna bir hazırlık yarışı olan Türkiye Turu ile ilgili sıkıcı haberler çıktı son günlerde. 6 World Tour takımının katılımının kesinleştiği, 10 takım hedefinin tutturulamadığı ortaya çıktı önce. Daha sonra Federasyon'un yarışı Ekim ayına kaydırmaya çalıştığını öğrendik. Aynı zamanda organizasyon ihalesinin de çok rekabetçi olmadığını okudum Tur'un ilk sponsorlarından olan ve ülkemizin kalan son bağımsız gazetesi Cumhuriyet'te. Belirsizlik devam etse de olası olan Ekim'de koşulması ve Torku Şekerspor'un yerine Türk Milli Takımı olarak katılmamız gözüküyor.

Bu karışık takvimi ve sonuçları aşağıdaki sayfada özetlemeye çalıştım, sezon boyu da güncel tutmaya çalışacağım:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aHzXzDYQjNGLhk66yAy51_6rc9_SIpXWJay-jwve-yk/edit?usp=sharing


Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem