Profesyonel Bisiklet Sezonu 2017 - Tour Down Under - Avustralya

Yaz saati uygulamasının kalkması ile sabahları bisiklete binmek bir hayal oldu benim için. Uzun kar yağışı da buna eklenince yeni kazandığım bisiklet hobimi ancak internette blog okuyarak besleyebiliyordum. Ocak'ın ikinci haftası güneşli Avustralya kıtasında başlayan Tour Down Under ile açılan bisiklet sezonu ilaç gibi geldi her anlamı ile kara günlerde bana.

Tour Down Under Güney Avustralya'nın başkenti Adelaide ve çevresinde yapılıyor. Avustralya'nın en prestijli yarışı olmasının sonucu Avustralyalı bisikletçiler ve takımlar ayrı bir motivasyonla giriyorlar bu tura. Avrupa sezonunun Mart'a kadar başlamadığı düşünülürse kendini bu zaman hazır etmek isteyen bisikletçiler yerine kendini göstermek isteyen bisikletçiler için de güzel bir şans bu tur.

Parkur

Tour Down Under resmi olarak People's Choice Criterium ile açılıyor. Adelaide sokaklarında kapalı bir pistte 5 turdan oluşan düz bir yarış'a Tour Down Under'a katılan tüm bisikletçiler katılsa da tura bir katkısı olmuyor.


İlk gerçek Etap Salı günü koşulacak  Unley - Lyndoch etabı. 2. kategori bir yokuş etabın ortasında olması nedeniyle sonuca pek etki edecek gibi gözükmüyor. Yokuş aşağı iniş tam sprinterlere göre bir etap olacak der gibi.


Genel Klasman katılımcılarının sayısını arttırmak için Tour Down Under birkaç senedir daha zorlu yokuşlar ekliyor haritaya. 2. günün finişi Paracombe de bu yokuşlardan biri olacak. Genel klasmanda erken fark yaratmak isteyen bisikletçinin saldırması gereken bir yarış.

Üçüncü gün yarışın ve World Tour'un en güney noktası olan Victor Harbor'da son bulacak. Yine yarışın başına yakın 2. kategori yokuşlar olsa da toplu sprint etabı olması daha olası.

Dördüncü gün yine 2. kategori bir yokuş ve yokuş aşağı bir finiş bekliyor bizi. Toplu sprint çok olası.

Tour Down Under'ın klasikleştirmeye çalıştığı Wilunga Hill iki kere geçilecek 5. günde. Genel klasmanın sonuçlanacağı kraliçe etabı olacak. Son yıllarda bu etabı kazananın yarışı kazanamadığını, bu etapta en az zaman kaybedenin yarışı kazandığını hatırlatmak gerek.

Favoriler

Avustralya'nın en prestijli yarışı olduğu düşünülürse favoriler de Avusturalya'lı oluyor. Geçen sene'nin şampiyonu Simon Gerrans ilerleyen yaşına  (36) rağmen favoriler arasında. Avustralya'nın World Tour takımı ORICA Scott B planı olarak geçen senenin flaş ve sempatik ismi Esteban_Chaves'i de getirdiğini unutmamak lazım. Sprint etapları için de Avustralya'lı sprinter Caleb Ewan'ın Orica'nın güçlü takımını tamamladığını söylemek lazım.

Bir diğer güçlü katılımcı takım da BMC Racing olduğunu söylemek lazım. Avustralya'nın genel klasman umudu Richie Porte Olimpiyat yarışında düşüp kürek kemiğini kırdıktan sonra ilk yarışına katılacak. Birkaç senedir en zor etabı kazanıp yarışı kazanamayan Richie Porte'un B planı ise bu yarışı 2015 yılında kazanan Rohan Dennis. Avustralya Yol Yarışı şampiyonu Miles Scotson'un da BMC'nin ekibinde olduğunu belirtmek lazım.

Sky'ın Geraint Thomas ve Sergio Luis Henao ile şans arayacağı turun medyatik ismi yeni takımı ile ilk yarışına katılacak olan Peter Sagan olacak. Peter Sagan'n yeni takımı Bora-Hansgrohe geçen senenin 4. Avustralyalı Jay McCarthy ile genel klasman şansı arayacak. Peter Sagan yine bir sürpriz yapar mı, heyecanla bekliyoruz.

Genel Klasman Favorim: Richie Porte, Esteban Chavez.
Puan Klasmanı Favorim: Caleb Ewan, Peter Sagan.

Sonuçlar

People's Choice Criterium

Beklenildiği gibi 30 tur'un 25'ide en arkada oturan sprinterler arasından en iyi pozisyon alan sprint ekibinin kazandığı bir yarış oldu. Orrica-Scott'un kusursuz sprint treninin yük treni Caleb Ewan, Sagan'ın çektiği İrlanda'lı Sam Bennet'in önünde birinciliği kazandı.





1. Etap - Unley - Lyndoch

Sıcaklık 40 derecelere yaklaşınca tur organizatörleri UCI ve bisikletçi temsilcisi Adam Hansen (Lotto-Soudal) ile görüşerek 148 km olan etabı 118 kilometreye düşürdüler.

People's Choice Criterium'da iyi bir iş çıkaran Sagan Bennet treni, Orica-Scott'a etap galibiyetini getiren taktiği denediler ve çok erken bir atak gerçekleştirdiler. Orica-Scott'un treni bu hızlı atağa cevap veremedi, ancak Caleb Ewan Saganvari bir hareket ile Bora-Hansgrohe trenini ve UAE sprinterini kullanarak kendi sprintini başlattı. Sam Bennet biraz kendine güven eksikliği ile etrafına bakmaktan sprintine konsantre olamamanın cezasını 3. olarak ödedi. Sky'dan Van Poppel 2. oldu. Genel klasmancılar sıcaktan yanmamak için uğraştılar.

Etap öncesi röportajlar:



Etap Özeti:

Sprint Finişi:


Etap Sonucu:


RiderTeam

UCIPCSTime
1 Ewan CalebORICA-Scott

60503:24:18
2 van Poppel DannyTeam Sky

2530,,
3 Bennett SamBora - Hansgrohe

1018,,

Genel Klasman:


RiderTeam

UCI
Time
1 Ewan CalebORICA-Scott

10
3:24:08
2 van Poppel DannyTeam Sky



0:04
3 Bennett SamBora - Hansgrohe



0:06


2. Etap 

Richie Porte şansını son etaplara bırakmak yerine tüm konsantrasyonunu bu etapa vermeye karar vermiş. Sonucunu da 16 saniyelik bir liderlikle aldı.

Videolar: 



Etap:
1. PorteRichie
2.IzagirreGorka +16
3.  ChavesJohan Esteban +16

3. Etap

Son kilometreye gelirken yaşanan kaza az kaldı Richie Porte'u da götürüyordu. Kazanın yarattığı karışıklık sprint trenlerini çok dengesiz hale getirdi. Sagan ve Caleb Ewan çok iyi sıyrıldılar, ancak Caleb Ewan cok formda olduğu tekrar gösterdi.

Videolar


Etap:

1 - EwanCaleb (Orica-Scott - AUS)
2 - Sagan Peter 
3 - BonifazioNiccolo

4. Etap Norwood - Campbelltown

Yokuş yukarı finişte Sagan Ewan'ı tek başına zorlayama çalıştı ama, Caleb Ewan cok formdaydı.
 
Videolar


Etap:
1 - EwanCaleb (Orica-Scott - AUS)
2 - Sagan Peter 
3 - van PoppelDanny

5. Etap McLaren Vale - Wilunga Hill

Çok güçlü bir kaçış grubunun pelotonu yorduğu günde, Richie Porte son kilometreye yakın daha da güçlü bir atakla senelerdir 1-2 saniye ile kaybettiği yarışı 1 dakikaya yakın bir farkla kazanmayı bildi

Son Kilometreler


Etap:
  1. PORTE Richie (BMC-AUS)
  2. HAAS Nathan (Dimension Data - AUS) +20s
  3. CHAVES Johan Esteban (Orica-Scott - COL) +20s
Genel Klasman:

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem