Tarih tekerrürden ibarettir



Julius Sezar'in buyuk yegeni Octavius üclü baskanlik sistemindeki rakiplerini tek tek egale ettikten sonra de fakto olarak tüm Roma topraklarina hükmediyordu. Ancak Roma anayasasi hala bir cumhuriyet anayasasiydi. Dolayisiyla Octavius'un bir sekilde kendi anayasa ustu gucunu senatoya kabul ettirmesi gerekiyordu. Bunun icin cok sinsi bir taktik uyguladi. Senato'nun aldigi kararlarin uygulanmasini engellerken, ote yandan tum guclerini Senato'ya iade eder gibi yapti. Bassiz bir tavuga donen Senato mecburen Octavius'a tüm yönetici yetkileri verdi.

Senato'nun Cumhuriyetci kanadi muhalefetini artirdigi birkac yil sonra yine ayni oyunu oynadi Octavius. Secimlere kendi istegiyle katilmasa da, halk arasinda Senato'nun kendisini secimlere sokmadigi dedikodularini yaydi. Cikan isyanlardan cekinen Senato bir kez daha Octavius'a tüm yönetici yetkilerini verdi.

Son kez yönetimde iken Roma'da aclik bas göstermesine yakin yine yönetici yetkilerini Senato'ya iade etti. Aclik gercekten bas gösterince halk olaylar cikartarak yetkinin yine Octavius'a gecmesini sagladi. Bu son tekrar ile Octavius Agustus ünvanini aldi, ve Roma devleti'nin ilk Imparatoru oldu.

Baykal bu geri donus hamlesinde basarili olur olmaz, bunu bilemem. Sadece bu taktigin cok eski olduguna dikkat cekmek istedim.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem