Laik'ligin korunmasinin siyasallasmamasi üzerine

Keciören'deki vahsi iddalar üzerine yazdigim girdiye dostum Mehmet yorumda bulunmus. Ben bu olayi siyasallastirmanin efektif olmayacagini savunurken, Mehmet bilakis bu olayin siyasallasmasinin bu olayin mesulü olan iktidar partisinin zararina olacagini ve siyasallastirilmasi gerektigini söylemis.

Sanirim bu nokta da siyasallastirmadan ne anladigimi aciklamam gerekli. Siyasallastirmadan kastim bu olay ile siyasi ve hukuki boyutta yapilan mücadelenin birbirine karistirilmasi. Söyle ki, ortada idari, adli, ve siyasi boyutlari olan bir olay var.

Idari kismi Kecioren Belediyesi'nin tüm vatandaslardan toplanan vergiyi dini vecizeler yazdirmak icin kullanmasi, ve belediye calisanlarinin icki satanlara kanun disi yaptirimlar uygulamalari. Laik bir sistemde bunun mümkün olmamasi gerekli. Ancak Diyanet Isleri gibi devasa bir kurumun oldugu bir ortamda isin bu boyutuyla mucadele etmek isteyen kisilerin zorunlu din dersi'nin karsisinda tavir almalari, Diyanet Isleri'nin finansmani konusunu tartismaya acmalari gerekli. Bu boyuttaki mucadele belediye meclisinde, eger buradan sonuc alinamaz ise mahkemelerde siyasi partilerce yapilabilir yapilmalidir.

Isin siyasi boyutu bu belediye baskaninin bagli oldgu siyasi partiyi baglar. Muhalefet partisi bu konuda meclis'in yetkileri icinde arastirma yapmaya, bunu secmenlere aktrmakta özgürdür ve bunlarla yükümlüdür. Yine bu yollar tikanirsa mahkemeye basvurma hakki da elbet saklidir.

Ancak benim dikkat cekmek istedigim nokta olayin adli, yani madur olan isyeri sahibini ilgilendiren bölümü. Isin bu kismi siyasi kimliklerini kullanan insanlarca takip edilmemeli kanimca. Laiklik esasen demokrasilerin cözüm üretme mekanizmalasi olarak özetleyebilecegim politikanin aldigi kararlarin, bireyin temel hak ve hürriyetlerine tecavüz etmesini engelleyen bir koruma mekanizmasi. Bu özelligiyle esasen partiler üstü, ve politika disi bir kavram. Ne zaman laikligin insan hayatina etki eden bir kisminda bir parti bir taraf alirsa, insan algisindaki bütünleme egilimi yüzünden bu partinin politikalarina bir bütün olarak karsi cikan diger bireyler, aslinda kendilerini korumak icin var olan laiklik ilkesini bu diger partiyle iliskilendirip laiklige karsi cikabiliyorlar. Bu nedenle adli boyutun partiler üstü, saydam, kar amaci gutmeyen, genis tabanli, uzlasmaci, cogulcu bir sivil toplum örgütü tarafindan yürütülmesi gerekliligine inaniyorum.

Comments

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem