Entellektüel tembellik

Türkiye'de MHP'nin "pre-emptive" türban girisimiyle türban adi altinda Pandora'nin kutusu acildi.

AKP'nin "türban siyasi simge olsa ne olur" cikisiyla aslinda laik bir parti olmadigini sonunda aciklamis oldu, umarim gecen secimde AKP'nin uzlasmaci ve "yeniden-dogmus laik" söylemlerine kanan secmenler, dini bir gerekliligin siyasi bir simge olarak kullanilmasini onaylayan, ve hatta destekleyen bir partinin Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli yapitasi olan Laiklik Ilkesi icin bir tehtid oldugunu görürler.

Türban yasaginin yalnizca Üniversite'lerde kaldirilmasinin, Amerikan siyasi dincilerinin Akilli Dizayn safsatasini kullandiklari gibi seküler sistemi yarmak icin kullanilan bir kama olduguna inaniyorum. Kalkan bu yasagin yalnizca üniversitelerle sinirli kalacagini dusunmuyorum.

Ancak özgürlükcü bir insan olarak türban yasagini hakli cikaracak güclü nedenler bulmakta zorluk cekiyorum. Tehlikeli egim yaklasimi, yani türban'i serbest birakmanin teokratik bir düzene giden bir egimde ilk ivmeyi verecek olmasi yaklasiminin disinda bir cözüm bulamiyorum. Bu konuda, yani türban yasaginin arkasina güclü bir neden koymak konusunda en büyük görevin Türk entellektüellerine düstügüne inaniyorum. Siyasi muhalefete en ufak bir inancim kalmadi. Türk Ordu'sunun siyaset'e karismasini dogru bulmuyorum. Ancak ne yazik ki takip edebildigim kadariyla Türk entellektüelleri bu konuda bir tembellik icinde.

Nuri'nin blogunda yer verdigi Yilmaz Özdil yazisi entellektüel tembelligin sonuclarini cok aci bir sekilde anlatan baska bir siiri aklima getirdi. Türban sorunu ile Soykirim arasinda bir baglanti kurmak gibi bir amacim yok. Altini cizmek istedigim nokta böyle tembellik sonucu verilen kücük tavizlerin nerelere varabilecegi. Asagidaki siir Alman Protestan Kilisesi üyesi Nazi karsiti rahip Martin Niemöller'e ait.

Naziler Komünistler'i aldiklarinda,
Sustum;
Ben komünist degildim ki.

Sosyal Demokratlari hapsettikerinde,
Sustum;
Ben Sosyal Demokrat degildim ki.

Sendikacilari aldiklarinda,
Protesto etmedim;
Ben Sendikaci degildim ki.

Yahudileri aldiklarinda,
Sustum,
Ben Yahudi degildim ki.

Beni aldiklarinda,
Protesto edecek kimse kalmamisti artik.

Comments

Kayaoğlu 29 said…
Yazdiklarinin altina imzami atarim. AKP ve AKP tipi düsünce cumhuriyet kuruldu kurulali haril haril calisiyor. Bunun karsiliginda ise entellektüel diye adlandirilan cevre gelismeleri görmedi, veya görmek istemedi. Gelinen nokta ortada. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir tehlikeyle karsi karsiyadir, yol ayrimindadir. Malezya, Pakistan, Irak, Yemen, vs. bizim icin artik cok uzak degiller.
myagli said…
Tr de enteller tembel demende sikayetten baska bir sey yok. Eloglundan is isteyecegine dusun tasin oku arastir sen bi cozum oner Ahmetcigim.
Ahmet C. Toker said…
mehmetcim, bu konuda zamanim oldugunca dusunduklerimi sizin gibi zekalarina guvendigim kisiler ile paylasmaya calisiyorum.

http://turkiyeninsorunlari.blogspot.com/search/label/Laiklik

adresinde yazi yazmanin altinda yatan neden buydu. cozum uretmek, mizmizlanmayi kesmek ve cozum uretmek. ne yazik ki bu blog'dan istedigim verimi alamadim.

bunun haricinde Americans United tarzi bir olusumun ulkemizde kurulmasi icin heyecanli kimseler ariyorum, bunu seninle de paylasmistim.

http://www.au.org/site/PageServer

Elimden geleni yaptigimi dusunuyorum. Dedigim gibi ozgurlukcu bir insan olarak bir noktada tikanmis durumdayim, isleri dusunmek ve bizleri aydinlatmak olan entellektuellerden beklentim burdan geliyor.
Diyavol said…
Ahmet, bu özgürlük olayının başı sonu gelmez zaten, özgürlük denen şey neye göre kime göre?

10 dakikada 1 milyon tane şey sayarım aynen bu türban "özgürlüğü" gibi "karşıt" fikir bulamayacağın ama özünde son derece abuk-subuk ipe-sapa gelmez olan.

Popular posts from this blog

Balik Hafizali Millet ve Onun Oyunbaz Yöneticileri

Failed Training Day or Previously on Battlestar Galactica

Mixed-Up Confusion: How I solved Mac Book Air's Wireless Disconnection Problem